Categorieën
Huis Klussen

Blikken met verf over. Hoe lang blijft verf goed?

Het opknappen van je woning, een kamer veranderen, meubels een opknapbeurt geven of doe- het- zelf projecten, voor al deze klussen maak je gebruik van verf. Met een beetje verf kun je al een hele andere uitstraling geven aan je interieur of meubels en kun je meegaan in de huidige trends. Heb je nog verf over, dan verdwijnt dit vaak in de schuur. Na enige tijd bedenk je weer een nieuwe klus en bedenk je dat je ook nog verf hebt. Je vindt de oude blikken weer terug, maar zijn ze nog goed of is het tijd om de blikken weg te gooien?

In dit artikel gaan we van alles bespreken over verf, waar het van is gemaakt, de houdbaarheid, hoe lang blijft verf goed? En we gaan je ook vertellen hoe je verf het beste kunt bewaren, zodat je er zo lang mogelijk gebruik van kunt maken. We eindigen het artikel door je te vertellen wanneer je er beter geen gebruik meer van kunt maken. Hiermee hopen we een teleurstelling of een verkeerd aflopend klusproject te voorkomen.

Dit artikel is voor lezers die geïnteresseerd zijn in hoe je verf op een goede manier kunt bewaren. Die graag alles willen benutten van hun aangeschafte verf en die graag willen besparen op een volgend klusproject. Lees snel verder

Waar is verf van gemaakt?

Verf is er in allerlei verschillende kleuren en soorten. Voor ieder project dat je wilt beginnen is er dus wel een kleur verf die er goed bij past. Niet alleen de kleur is belangrijk maar ook de soort verf die je gebruikt. Er zijn namelijk verschillende soorten verf. Die lichten we hieronder toe.

Latexverf

 

Dit is verf op waterbasis en is geschikt voor binnenmuren en plafonds.

 

Primer

 

Primer wordt gebruikt om het oppervlak voor te bereiden op de verflaag. De verflaag hecht beter aan de primer.

 

Alkydverf

 

Dit is verf op oliebasis. Het is een duurzamere keuze en wordt veelal gebruikt voor buitenmuren en meubels

 

Acrylverf

 

Deze verf is een combinatie van latexverf en alkyd. Het kan op alle soorten muren worden gebruikt.

 

Lakverf

 

Lakverf wordt vaak als laatst aangebracht en zorgt voor een glans. Lakverf kan weer gemaakt zijn van bijvoorbeeld Acryl of Alkyd.

 

Zoals we hierboven hebben genoemd zijn er verschillende soorten verf. Echter heeft elke verf wel een aantal dezelfde bestanddelen. Verf wordt gemaakt van:

Pigment

Pigment zorgt ervoor dat de verf een bepaalde kleur krijgt. Je hebt natuurlijke pigmenten, die komen uit mineralen of bijvoorbeeld planten. Je hebt ook synthetische pigment, die worden gemaakt in een laboratorium. Pigment draagt ook bij aan hoe dicht de verf dekt.

Bindmiddel

Bindmiddel zorgt ervoor dat alle bestanddelen van de verf bij elkaar blijven. Het bindmiddel zorgt ervoor dat het pigment aan het oppervlak blijft kleven. Soorten bindmiddel zijn bijvoorbeeld acrylaten of alkyd.

Vulstof

Vulstof wordt gebruikt om de textuur van de verf te verbeteren. Hierdoor worden bepaalde eigenschappen verbeterd zoals de dekking of de glans.

Andere componenten

Andere componenten die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld een droogmiddel, waardoor de verf sneller droogt. Of andere componenten die de kwaliteit van de verf verbeteren.

Wat beïnvloedt de houdbaarheid van verf?

Wat beïnvloedt de houdbaarheid van verf?
Er zijn een aantal factoren van invloed op hoe lang de verf houdbaar is. We lichten ze hieronder toe.

Het is belangrijk dat je de verf op de juiste manier bewaard, want dit voorkomt dat de verf snel gaat bederven. Er zijn een aantal factoren van invloed op hoe lang de verf houdbaar is. We lichten ze hieronder toe.

Als eerst is het erg belangrijk waar de verf opgeslagen ligt. Dit is namelijk van invloed op de houdbaarheid. Verf moet bewaard worden op de juiste temperatuur namelijk tussen de 5-30 graden.

Daarnaast is het belangrijk dat de blikken of emmers met verf goed worden afgesloten. Lucht kan er namelijk voor zorgen dat de verf hard wordt.

Daarnaast is het van belang dat verf niet in aanraking komt met (zon)licht. Dit kan namelijk de kleur en de chemische samenstelling aantasten. Het is dus van belang dat het op een donkere plek bewaard wordt.

Vaak slaan mensen verf op in een schuur, als je schuur niet geïsoleerd is dan kan verf in aanraking komen met vorst en dit is niet wenselijk. Vorst kan verf op waterbasis namelijk beschadigen. Het is dus belangrijk dat het op een vorstvrije plek wordt bewaard.

Ook moet verf bewaard worden op een droge plek. Vocht kan namelijk zorgen voor schimmelgroei.

Tot slot is ook het soort verf van belang. Je hebt verf op oliebasis (Alkyd) en verf op waterbasis (Acryl en latex). Over het algemeen is verf op oliebasis langer houdbaar.

Hoe lang blijft verf goed?

We hebben nu aandacht besteed aan een aantal factoren zoals welke soorten verf er zijn, maar ook waar verf van gemaakt is en wat belangrijk is bij het bewaren. Al deze factoren zijn ook van invloed als we antwoord willen geven op de vraag hoe lang blijft verf goed.

In het algemeen kunnen we stellen dat verf tussen de 2 en 3 jaar bewaard kan worden. Het is dan wel van belang dat de verf op de juiste manier, zoals hierboven beschreven is bewaard. Heb je het blik met verf nog nooit opengemaakt, dan kun je hem nog wel 5 jaar bewaren.

Verf op waterbasis kan minder lang bewaard worden dan verf op oliebasis.

  • Verf op waterbasis: max 2 jaar
  • Verf op oliebasis: ongeveer 2 tot 3 jaar
  • Ongeopend blik verf: 5 jaar

Wanneer is verf niet meer bruikbaar

Als je het blik met de verf weer hebt opengemaakt is het altijd goed om even extra alert te zijn op de volgende punten voordat je de verf weer gaat gebruiken.

  1. Hoe ziet de verf eruit? Zit er schimmel op, is het troebel wat je ziet, heeft de kleur na het roeren een andere kleur dan het zou moeten zijn? In deze gevallen kun je de verf beter niet meer gebruiken.
  2. Hoe ruikt de verf? Als de verf een onaangename geur heeft kan dit betekenen dat de verf bedorven is. Je kunt de verf beter niet meer gebruiken.
  3. Is de verf nog goed vloeibaar? Als je de verf gaat roeren en het gaat moeizaam of zitten er harde stukjes in, dan is de verf niet meer geschikt om te gebruiken.

Conclusie

Dan komen we nu aan het einde van het artikel. We hebben uitgelegd waar verf van gemaakt is en hoe en waardoor de houdbaarheid wordt beïnvloed en we hebben een antwoord gegeven op de vraag hoe lang blijft verf goed. Het is belangrijk om verf op de juiste manier te bewaren, bij een temperatuur tussen de 5- 30 graden, luchtdicht, bescherming tegen licht, vorstvrij en op een plek waar het droog is.

Over het algemeen blijft verf 2 tot 3 jaar goed, mits het op de juiste manier wordt bewaard. Ongeopende verfblikken blijven 5 jaar goed. Bij het opnieuw gebruiken van verf is het belangrijk om te letten op tekenen van troebelheid, onaangename geuren en verlies van vloeibaarheid. Als dit aan de orde is, kun je de verf beter niet meer gebruiken. Het op de juiste manier bewaren zorgt ervoor dat je lang nog gebruik kunt maken van je verf.

We hopen dat je hiermee het antwoord hebt gekregen op je vraag. En heel veel succes bij alle klusprojecten.

 

Lees verder: