Categorie├źn
Handig

Duurzaam wonen: 4 slimme oplossingen voor energiebesparing

Veel mensen willen graag duurzamer wonen, maar vinden het moeilijk om dit ook echt te verwerkelijken. Vaak bestaat er het idee dat energie besparen moeilijk of duur is. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn, want er zijn meer dan genoeg manieren om op een goedkope en makkelijke manier toch energie te besparen. Hier lees je vier tips om duurzamer te wonen.

Duurzaam wonen: slimme oplossingen voor energiebesparing

1. Verlichting

Hoewel iedereen best weet dat je de lampen uit moet doen in een kamer waar je niet bent, zijn er toch best vaak momenten waarop je dit vergeet. Toch is dit iets waar je het beste echt goed op kunt letten, want daarmee bespaar je enorm veel energie. Daarnaast is het type lamp dat je gebruikt ook van invloed. Kleine lampen zijn vaak zuiniger dan grote lampen. En hoewel gloeilampen of hallogeenlampen erom bekendstaan niet duurzaam te zijn, gebruiken veel mensen deze nog steeds. Het lijkt misschien zonde, maar zelfs als deze het nog prima doen kun je ze beter vervangen door een led- of spaarlamp.

2. Rolluiken

Het verwarmen van je huis is iets wat enorm veel energie vreet. En in de zomer gebruikt men vanwege de hoge temperaturen steeds vaker een airco, die ook alles behalve duurzaam is. Om de temperatuur in huis gedurende alle seizoenen beter te reguleren, zijn rolluiken een zeer goede optie. Maar liefst 65% van de warmte in huis gaat verloren via de ramen en deuren. Rolluiken zorgen er vanwege hun isolerende werking voor dat deze warmte veel minder snel ontsnapt. En in de zomer zorgen de luiken er juist voor dat de warmte buiten wordt gehouden. Bovendien hoeft het plaatsen van rolluiken helemaal niet duur te zijn. De rolluiken prijs en de prijs van het plaatsen varieert per soort, maar op termijn zorgt de lagere energierekening ervoor dat de rolluiken het helemaal waard zijn.

3. Zuinige apparaten

Aangezien we tegenwoordig meer bezig zijn met duurzaamheid en de technologie verder gevorderd is, zijn moderne apparaten veel zuiniger dan oudere versies. Zelfs als je oude apparaten het nog doen, is het dus toch een goed idee om deze op termijn in te ruilen voor een nieuw model. Vooral huishoudelijke apparaten als vaatwassers, wasmachines, vriezers, koelkasten en drogers zijn in de afgelopen jaren erg verbeterd op het vlak van energiebesparing. Wanneer je één van deze apparaten nieuw gaat aanschaffen kun je het beste kiezen voor een apparaat met een A+++ label, aangezien deze het meest duurzaam zijn.

4. Sluipverbruik

Onze huizen staan vol met elektrische apparaten. Hoewel je die misschien niet de hele dag gebruikt, staan ze meestal wel aan. Veel apparaten staan wanneer je ze niet gebruikt op de zogenaamde stand-by-modus, waarbij ze nog wel energie verbruiken. Al met al zorgt dit voor een hoop extra energieverbruik en dus ook voor extra kosten. Let er dus altijd op dat je je apparaten uitzet, of gebruik een stekkerdoos waarbij je alle apparaten tegelijk uit kan zetten.

 

Zoals je ziet hoeft energiebesparing helemaal niet moeilijk te zijn. Door deze tips toe te passen, wordt het besparen van energie in huis zelfs een fluitje van een cent. Zo bespaar je geld en doe je iets goeds voor het milieu.