Categorie├źn
Huis Klussen

Waar moet je aan denken bij het verbouwen van je woonkamer

Als je gaat verbouwen is het handig om na te gaan wat niet alleen het budget is, maar ook wat je wilt gaan verbouwen en welk resultaat je eruit wilt halen. Ook moet je nagaan of je een vergunning moet hebben van de gemeente en of je in aanmerking kan komen voor duurzaamheidsinvestering vanuit de overheid. Allemaal elementen die bij een verbouwing komen kijken en wat we je allemaal in deze blog gaan vertellen.

Verbouwing

Op voorhand is het handig om te na te gaan wat je met een verbouwing wilt bereiken en wat het eindresultaat wordt. Als je een verouderd huis hebt gekocht en alles verouderd is, is een verbouwing eigenlijk wel noodzakelijk. Hiervoor hoef je natuurlijk niet alles eraf te halen, maar kan je bijvoorbeeld de oude openhaard veranderen in een design openhaard en je eigen draai eraan geven, maar heb je toch de oudere indeling behouden. Hierdoor krijg je een luxe woonkamer of keuken met een persoonlijk touch.

Investeringen

Tegenwoordig stimuleert de overheid om duurzame investering te plaatsen in je huis. Hiervoor is het zelfs mogelijk een verhoogde hypotheek aan te vragen. Duurzame investeringne kunnen bijvoorbeeld het aanleggen van zonnepanelen zijn of zorgen voor een goede isolatie in je huis. Hierbij kan je een aanvraag doen en wordt er gekeken of de investering aan de duurzaamheidseisen voldoet en of je hiervoor in aanmerking komt. Handig om te weten is dat je eerst de investering voorschiet of eerst een deel krijgt. Wanneer de duurzame investering is aangelegd, krijg je het geld pas of wordt de andere helft van het bedrag op je rekening gestort.

Tips

Daarnaast moet je met een verbouwing altijd rekening houden met vertraging. Voornamelijk door corona en de oorlog in Oekraïne is er een groot tekort aan bepaalde materialen en duren de levertijden langer dan verwacht en kan je verbouwing vertraging oplopen. Houd hierbij rekening tijdens het plannen van de verbouwing en zorg dat je genoeg speling hebt. Dit geldt ook voor het budget dat je apart legt en zorg dat je altijd een buffer hebt voor onverwachte kosten.

Als je ervoor kiest om je huis te gaan verbouwen, houd rekening met de planning en pas waar nodig duurzame investeringen toe in je huis. Probeer ook oude en nieuwe elementen met elkaar te combineren en zorg dat buffer hebt als er onverwachte dingen opkomen tijdens de verbouwing.