Categorieën
Klussen

Welke glans past het beste bij welke ruimte? 4 verftips

Jij gaat verven! Super leuk natuurlijk, maar waar begin je? Ga je voor mat, zijdeglans of hoogglans verf? Muurverf en lak is er in veel verschillende glansgraden. Het loopt uiteen van extra mat tot hoogglans. En deze verschillende soorten glans creëren allemaal een andere uitstraling. Daarom zijn ze toepasbaar in verschillende ruimtes. Logisch dat jij door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij uitgezocht wat de verschillen zijn en bij welke ruimte ze passen. Dan kan jij gewoon lekker aan de slag!

Matte verf voor een warm resultaat

Om het allemaal nog een stukje ingewikkelder te maken, zijn er veel verschillende benamingen voor matte verf. Zoals: extra mat, kalkmat, zijdemat en gewoon mat. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze geen glas geven en allemaal voor een rustig effect zorgen. Wil je echt graag de verschillen weten? Laat je dan informeren bij een verf speciaalzaak. Het rustige effect van matte verf komt doordat het heel weinig licht weerspiegelt. Daarom is deze verf erg handig om aan te brengen op een oneffen ondergrond. Zo kan jij een oneffen ondergrond vlak laten lijken. Matte verf camoufleert namelijk het beste. Daarnaast straalt deze verf warmte en rust uit. Ideaal voor bijvoorbeeld een slaapkamer. Let er wel op als je matte verf in de keuken wilt gebruiken, de verf is namelijk moeilijker schoon te maken dan andere verf soorten.

Zijdeglans lak voor een chique resultaat

Zijdeglans is een gebruiksvriendelijke verfsoort die gemakkelijker af te wassen is. Het zit in het midden van de glansgraad. De bijnaam voor zijdeglans is ook wel ‘satin’ verf. Dit komt doordat het een mooie, lichte en warme uitstraling heeft. Je kunt er minder makkelijk oneffenheden mee verdoezelen dan met matte verf, maar zijdeglans geeft daarentegen vaak een wat chiquer effect. Het is dus een veel gebruikte verf soort die eigenlijk in elke kamer van het huis past. Heel veelzijdig dus!

Hoogglans voor zowel binnen als buiten

Hoogglans verf en lak is uiteraard de meeste glanzende van de verfsoorten. Het resultaat is vaak trendy, gewaagd en anders dan anders. Door de glans wordt de ondergrond erg benadrukt. Gebruik deze verf dan ook alleen op een glad oppervlak, behalve als je de oneffenheden juist wilt benadrukken. Maar op een effen ondergrond geeft hoogglans verf vaak het beste resultaat, namelijk strak en glad. Daarnaast is deze verfsoort heel goed schoon te maken. Erg fijn dus voor de kinderkamer of de keuken. Wil je deze verfsoort ook buiten gebruiken? Dat kan heel goed! De Rubbol XD High Gloss is special ontworpen zodat jij die strakke uitstraling ook buiten kunt creëren.

Een fluwelen uitstraling op de muren

Wil je je huis écht even anders dan anders? Dan kun je ook gaan voor een latex acrylaat- of acrylverf. Zelfs harde kleuren komen in deze verfsoort zacht over. Door de matte afwerking ziet deze verf er daarom bijna fluweelachtig uit. Een tip is om de verf te gebruiken voor je plafonds. Dit is waarschijnlijk niet de eerste plek die je te binnen schiet als je wilt gaan verven. Maar geloof ons, je huis gaat er een hele originele uitstraling van krijgen.