Categorieën
Huis

Hoe geschikt zijn houten pallets als bed? En waar op te letten?

Houten pallets worden steeds populairder om meubels van te maken. Menig tuinbank of loungeset is tegenwoordig van pallets gemaakt, en dat is niet zo gek. Ze passen perfect in de industriële trend, je kunt ze gemakkelijk zelf maken en de kosten zijn laag. Ideaal dus! Maar zijn houten pallets ook geschikt om een bed van te maken? En waar let je dan zoal op?

Een stevig bed van pallets

Pallets zijn zeker geschikt om een bed van te maken! Sterker nog, een bed van houten pallets is vele malen steviger dan een goedkoop bed dat je in de winkel koopt, en toch comfortabel, voordelig en tof om te zien! Voor het geld van een heel goedkoop bed, maak je er dus met het grootste gemak zelf één.

Dat maken hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn. Er zijn veel verschillende modellen waar je online al een bouwtekening van vindt. Kwestie van materiaal aanschaffen en in elkaar zetten, en klaar is je stoere bed. Het grootste voordeel is misschien wel dat je heel flexibel kunt zijn in het ontwerp van je bed, zoals in breedte, lengte en zelfs hoogte, zodat het bed altijd perfect past.

Pallets hebben verschillende maten. De meest gebruikte hier is de Europallet. Dit staat niet alleen voor de afmeting, maar voor alle productspecificaties. Alleen gecertificeerde pallets mogen deze naam dragen.

Waar let je op bij het maken van een pallet bed?

Pallets kun je zowel nieuw als gebruikt kopen. Het ligt er maar helemaal welke uitstraling je wil. Nieuwe pallets zijn meestal strakker en beter geschikt om bijvoorbeeld in een kleur te schilderen. Gebruikte pallets hebben een meer doorleefde look. Vooral bij het kopen van gebruikte pallets is het goed om op te letten dat de pallets niet (teveel) beschadigd zijn. Koop ook geen oude pallets van voor 2016, die kunnen rot zijn of bewerkt met chemicaliën, daar wil je niet op slapen!

Pallets, of het nu nieuwe of gebruikte zijn, zul je zelf altijd moeten bewerken voordat je er een bed van kunt maken. Pallets zijn gemaakt van resthout (en dus wel hartstikke duurzaam!) en er zitten vaak splinters aan. Bij gebruikte pallets kan er ook stof en vuil aanwezig zijn. Opschuren is dus eigenlijk altijd nodig (je wil tenslotte geen splinters in je bed), en aflakken met bijvoorbeeld blanke lak of beits is ook aan te raden.

Ga je een pallet uit elkaar halen om verder te verwerken? Let dan goed op spijkers en nagels. In een complete pallet zitten die meestal weggewerkt, maar als je hem uit elkaar haalt, kun je die dus tegenkomen.

Een goed matras is noodzakelijk

In een gewoon bed gebruik je een lattenbodem voor de vering, in een boxspring zitten die (deels) in de box. Een pallet veert niet zo goed mee, dus om toch het comfort te halen van een echt bed, zul je de vering uit het matras moeten halen. Een goed, stevig maar ook dik matras is dus eigenlijk onmisbaar op een pallet bed. Dat is wel goed om rekening mee te houden, ook qua kosten. Want een pallet bed zelf maken mag dan wel erg voordelig zijn, een bed is pas compleet met een goed matras.