Is inboedelverzekering alleen voor schade of ook diefstal?

Hoewel een inboedelverzekering niet verplicht is, is het wel aan te raden om die te nemen. Maar we worden ook steeds vaker gewaarschuwd dat we oververzekerd zijn, of dubbel. Daarom vandaag antwoord op de vraag: wat verzeker je met een inboedelverzekering, alleen schade of ook diefstal?

Schade verhalen op een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is een schadeverzekering. Als je een inboedelverzekering afsluit, dan ben je onder andere verzekerd bij schade door:

  • brand;
  • storm;
  • waterschade;
  • vandalisme;
  • etc.

Onder inboedel vallen eigenlijk alle ‘roerende’ zaken in je huis, zoals meubels, kleding en apparatuur. Alles wat ‘vastzit’ aan de woning, zoals de vloer, ramen en sanitair, valt onder de opstal- of woonhuisverzekering.

Is er schade ontstaan aan je inboedel buiten jouw schuld om, dan kun je die dus verhalen op je verzekering. Toch zal niet altijd alles verzekerd zijn. Heb je bijvoorbeeld kunst, sieraden, een mooie platencollectie of veel dure apparatuur in huis, dan vragen veel verzekeraars hier een aanvullende kostbaarhedenverzekering voor om die te dekken.

Ook is het goed om regelmatig te checken of de waarde van je verzekering je inboedel nog dekt. Vaak vragen verzekeraars ook eens in de zoveel tijd om een waardemeter in te vullen, zodat er bepaald kan worden of alles nog matcht. Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je meestal de vervangingswaarde (nieuwwaarde of waarde van een vergelijkbaar product) in plaats van de dagwaarde. Dat is wel een fijn idee, bijvoorbeeld na een brand, om zo je inboedel zonder aanvullende kosten te kunnen vervangen.

Is diefstal ook verzekerd met een inboedelverzekering?

Heb je je inboedel verzekerd met een inboedelverzekering, moet je dan nog apart je huis verzekeren tegen diefstal? Nee, ook schade en vermissing van je inboedel door diefstal is verzekerd. Hiervoor gelden in principe dezelfde aandachtspunten als hierboven. Het kan wel zijn dat bij een hoge verzekerde waarde, de verzekeraar eisen stelt aan bijvoorbeeld de sloten op je woning.

Het is daarom altijd aan te raden om de voorwaarden te checken.

Schade door eigen toedoen

Hoewel de inbraakcijfers niet lijken te dalen en we steeds vaker te maken hebben met extreem weer, is de kans dat er iets met je inboedel gebeurt niet zo groot. Toch heeft vrijwel iedereen een inboedelverzekering, want je verzekert tenslotte eigenlijk altijd dingen waarvan je hoopt dat die nooit gebeuren en dat je de verzekering niet nodig hebt.

Maar, het komt natuurlijk wel vaker voor dat je zelf iets per ongeluk kapot maakt in je huis. Is dit dan ook verzekerd met een inboedelverzekering? Nee, niet standaard. Maar tegenwoordig bieden steeds meer verzekeraars een zogenoemde all-risk verzekering aan, een extra module op je inboedelverzekering. Hiermee ben je dan ook verzekerd voor bepaalde schade die je zelf veroorzaakt hebt. Ook een buitenshuis-verzekering, waarbij bijvoorbeeld je smartphone en laptop verzekerd zijn als daar onderweg iets mee gebeurt, is een extra module op de inboedelverzekering.

Omdat de voorwaarden en premies per verzekeraar nogal kunnen verschillen, loont het de moeite om ze te vergelijken. Vergeet daarvoor zeker niet om de extra modules te vergelijken.