Categorieën
Klussen

Hoe kan je zien dat je kozijnen en vervanging toe zijn?

Jij bent je woning aan het renoveren of denkt dat bepaalde gedeeltes van je woning aan vervanging toe zijn? Wij vertellen je hoe je weet of je kozijnen aan vervanging toe zijn. Maar ook welke kozijnen je daarna het beste kan kiezen.

In de afgelopen tijd zijn veel huishoudens begonnen met verbouwingen aan hun woning. Zo kwamen we de laatste jaren de deur soms niet uit en dit zorgde ervoor dat we alle tijd hadden om bezig te gaan met ons huis. Zo heb je misschien ook wel gezien dat je kozijnen in een slechte staat zijn, maar voordat je een aannemer of bouwkundige langs laat komen wil je eerst weten of jouw kozijnen wel echt aan vervanging toe zijn. Hier een paar tips hoe jij kan zien of dit zo is.

Kozijnen controleren op houtrot

Je eerste vraag is waarschijnlijk: ‘hoe controleer ik mijn kozijnen op houtrot?’ Bouwkundigen hebben hiervoor een speciaal apparaat waarmee je de dikte van het hout kan meten. Maar jij kan het ook gewoon zelf bekijken. Wanneer je bijvoorbeeld op de hoeken van je kozijn drukt en je merkt dat ze zacht zijn dan is er grote kans op houtrot. Ook zijn een paar symptomen: afgebladderde verf, gaten en scheve kozijnen.

Houtrot kan nooit voorkomen wanneer je voor kunststof kozijnen kiest. Wil jij ervoor zorgen dat jouw kozijnen altijd passen, kijk dan eens naar een kunststof kozijn op maat.

Houtrot voorkomen of aanpakken

Houten kozijnen gaan zo’n 75 jaar mee. Dit is alleen wanneer ze goed onderhouden zijn. Veel mensen kiezen daarom tegenwoordig voor kunststof kozijnen in plaats van hout. Ook zijn ze vele malen onderhoudsvriendelijker dan houten kozijnen. Houtrot voorkomen in houten kozijnen kan dus eigenlijk alleen door de lak eens in de twee tot vijf jaar bij te houden. Mocht je eenmaal houtrot hebben dan is daar eigenlijk geen andere oplossing voor dan vervangen van jouw kozijnen.

Lek in dubbelglas

Een andere reden om je kozijnen te vervangen kan zijn doordat je glas lek is. Bij enkel glas wil je eigenlijk zo snel mogelijk kozijnen vervangen zodat je dubbel glas kan gaan zetten. Maar ook bij dubbel glas kan je tegen veelvoorkomende problemen aan lopen. Bij slecht gezette kozijnen of houtrot kan er namelijk een lekkage in het glas ontstaan. Hierdoor verliest het zijn isolatiewaarde en krijg je vocht in je ramen.

Voordelen van kunststof kozijnen

Wij hadden al even gezegd dat steeds meer mensen kiezen voor kunststof kozijnen. Dit heeft te maken met vier grote voordelen ten opzichte van houten kozijnen:

  • Onderhoudsvriendelijk, in vergelijking met houten kozijnen hoef je kunststof kozijnen eigenlijk niet bij te houden.
  • Betere isolatiewaarde, Voor houten kozijnen wordt er gekozen voor een normaal soort hout. Dit is isolerend, maar kunststof is nog vele malen meer isolerend. Hierdoor kiezen ook veel mensen voor kunststof kozijnen.
  • Brede keuze uit modellen, waar je bij hout vaak enkel kan kiezen tussen verschillende lakkleuren is dit bij kunststof kozijnen anders.
  • Lijkt op hout, kunststof kozijnen zijn vaak niet te onderscheiden van echte houten kozijnen.