Categorieën
Geld Huis

4K tv kopen? Check deze punten eerst!

Sta je op het punt om een nieuwe televisie te kopen en denk je over een 4K televisie? Check eerste even deze punten voordat je de allermooiste mee naar huis neemt.

Wat is 4K Ultra HD?

Waarschijnlijk heb je wel enig idee wat een 4K tv is, maar om het toch even kort uit te leggen, kort gezegd zorgt de scherpere resolutie voor een superscherpe weergave van het beeld. Het is zo’n acht keer scherper dan de Full HD wat we tot nu toe gewend zijn. Ook kan hd- en sd-materiaal gewoon via je 4K tv worden afgespeeld. Content die geen 4k resolutie heeft, wordt door de software van de televisie in kwaliteit opgewaardeerd tot 4K-resolutie. Het belangrijkste verschil met de televisie die je nu nog thuis hebt staan is dus de resolutie, ofwel de scherpte van het beeld.

4K aanbieders

Voordat je überhaupt naar tv’s zelf gaat kijken, is het verstandig om te kijken of jouw provider wel 4K aanbiedt. Het zou zonde zijn als je een mooie tv koopt en je geen 4K zou kunnen ontvangen. Op dit moment is het aanbod van 4K televisie kijken nog schaars omdat het relatief nieuw is. Net zoals met alle nieuwe techno snufjes, zal 4K ook niet lang in het donker blijven en zal het binnenkort de nieuwe manier van tv-kijken worden. Om er zeker van te zijn dat je jouw favoriete programma’s en films in de hoogste resolutie kan kijken, kan je nu de postcode check doen en direct zien of jouw provider 4K aanbiedt.

 

Uiterlijk van de tv

Natuurlijk is het voor de meeste mensen belangrijk om naast een goede kwaliteit televisie ook een aantrekkelijke televisie te hebben om naar te kijken. Tegenwoordig is de standaard om een strak design te hebben met zo min mogelijk in de weg. De randjes van het scherm zijn vaak heel dun, zodat je zo veel mogelijk beeld hebt. Ook zijn voornamelijk zilveren of metalic tv’s heel erg in trek. Je kan ook kiezen voor een lichte bolling in het scherm, waardoor je meer het beeld ingezogen wordt. Er komt gelukkig ook bijna geen bedrading meer aan te pas, dus geen gedoe meer met het verbergen van al die snoeren.

 

Schermgrootte

Je keuze kan ook erg afhangen van de schermgrootte van de televisie die je mooi vindt. Hoe groter hoe beter zullen sommigen zeggen, maar dat is niet in alle gevallen waar. Een 4k resolutie komt het best tot zijn recht als het scherm groter is dan 50 inch. Anders zou je op gemiddelde kijkafstand (2 tot 3 meter) geen verschil merken tussen HD en 4K.

Je moet dus erg dicht op een 4k-scherm zitten om de extra pixels te kunnen waarnemen. Toch zorgen juist die extra pixels voor een gemakkelijkere kijkervaring. Bij een groter scherm zou je ook van een grotere afstand moeten kijken om de content beter waar te kunnen nemen. Er is voor elke schermgrootte een ideale kijkafstand gemeten. Een groter scherm is wel vaak iets prijziger. Het is maar net waar je zelf voor kiest.

Smart tv

De laatste jaren waren smart tv’s ook erg populair. Het wordt voornamelijk gebruikt om Uitzending gemist, Netflix of Youtube mee te kijken. Toch is een smart tv niet per se een must. De software in zo’n tv veroudert namelijk redelijk snel. Een betere optie om toch je favoriete filmpjes via je tv te kijken is Chromecast. Dat is een apparaat ter grootte van een usb-stick, die je in je tv stopt en op die manier met je telefoon kan verbinden.