Categorieën
Klussen

Zo zaag je plexiglas

Wist je dat je plexiglas heel gemakkelijk op maat kunt zagen? Vaak kan je dit ook ergens laten doen. Maar laten we bij het begin beginnen, want plexiglas is eigenlijk vooral gewoon een plastic plaat.  Het wordt ook wel perspex of acrylaat genoemd en is heel erg stevig. Als je in plexiglas wilt gaan zagen dan heb je een tafelzaag of een cirkelzaag nodig. Eventueel zou het ook kunnen met een decoupeerzaag. En in deze blog willen we jou laten zien dat jij het ook heel goed zelf kunt!

Er zijn twee soorten plexiglas, namelijk gegoten of geëxtrudeerd plexiglas. De laatste optie is niet geschikt om zelf in te snijden. Dat komt omdat de kans op scheurtjes of breukjes dan te groot wordt. Vraag dus altijd even na of het gegoten plexiglas is. Vaak zit er op plexiglas een beschermfolie. Deze kun je gewoon erop laten zitten. Om de zaaglijn duidelijk te maken kun je gebruikmaken van schilderstape. Zo weet je hoe je straks moet snijden. Maak met een stanleymes vast een kerf op de zaaglijn. Dit zorgt ervoor dat de zaag straks beter door het plexiglas gaat en gaat de oppervlakte niet kapot door bijvoorbeeld breken of versplintering.

Instellingen zaag

Als je een dunne plaat, minder dan 10 millimeter door de cirkelzaag wilt halen, is het belangrijk dat je het heel langzaam doet. Als je te snel gaat dan kan het blad breken en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kan constant inschatten of je de instellingen moet veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de zaagsnelheid. Als je een standaard zaagblad hebt van 300 millimeter dan kan je het toerental op 4.000 toeren per minuut. Het kan dus zijn dat je dit tijdens het zagen moet aanpassen.

Decoupeerzaag

We zeiden het net al eventjes, maar je zou eventueel ook kunnen kiezen voor een decoupeerzaag. Mits je gegoten plexiglas hebt. Gebruik daarnaast een fijn zaagblad, zodat oppervlakte niet wordt beschadigd. Leg eventueel een rechte lat op het plexiglas als je grote stukken moet zagen. Hierdoor wordt de zaag meer geleid en dat voorkomt ook weer narigheid. Druk niet te hard op de zaaglijn en laat bovenal de zaag het werk doen!

Meer weten over het werken met een decoupeerzaag? Bekijk deze video!