Categorieën
Huis

Welke LED dimmer gebruik je wanneer?

Wanneer je nieuwe LED verlichting hebt aangeschaft, hoort daar voor het optimale gebruiksgemak een dimmer bij. LED verlichting is niet vergelijkbaar met andere lampen, waardoor een traditionele dimmer ook niet past. Bij LED verlichting heb je dus een andere dimmer nodig. Er bestaan veel verschillende dimmers voor LED verlichting. ben je benieuwd welke je wanneer moet gebruiken? Lees dan snel verder!

Techniek

De techniek achter een LED lamp is niet te vergelijken met die van traditionele halogeen- of gloeilampen. Dat vraagt dus ook om een ander soort dimmer. Traditionele dimmers functioneren pas bij een hoger wattage waardoor deze niet, of slecht, presteren in combinatie met LED lampen. Gebruik voor je LED verlichting altijd een dimmer die speciaal daarvoor gemaakt is. De techniek van LED dimmers is afgestemd op de interne driver van LED spotjes en LED lampen. Zo werken de LED dimmers bijvoorbeeld al vanaf een zeer laag wattage en dimmen daardoor moeiteloos iedere LED lamp van 0-100%.

Verschillende soorten

Er zijn diverse soorten LED dimmers. De meeste dimmers zijn universeel voor de inbouw in een standaard inbouwdoos. Zo bestaan de standaard enkelvoudige dimmers in diverse vermogens, maar ook duo dimmers, pulsdimmers, verschillende soorten snoerdimmers en vloerdimmers en tot slot de Zigbee 3.0 Smart dimmer waarmee je alle dimbare lampen “smart” kunt maken. Hieronder lees je welke soorten er allemaal zijn:

  • Universele LED dimmers voor LED inbouw: Universele dimmers zijn makkelijk te instaleren en passen altijd.
  • LED duo dimmers: Een LED duo dimmer maakt het mogelijk om met één dimmer twee aparte (groepen) lampen los van elkaar in en uit te schakelen en te dimmen.
  • LED pulsdimmers: Een LED pulsdimmer maakt het mogelijk om je lampen door middel van een pulsschakelaar in en uit te schakelen en te dimmen. Een pulsschakelaar is een schakelaar die terugveert na het indrukken.
  • LED snoerdimmers: Aan dit type LED zit aan de dimmer een snoer. Dit type dimmer is vooral handig wanneer je de dimbare lamp op het stopcontact aan wilt sluiten.
  • LED vloerdimmers: Dit type LED dimmer wordt vaak gebruikt om een staande lamp, die voorzien is van LED verlichting, te dimmen. Handig wanneer je staande verlichting op een stopcontact is aangesloten zonder aan-/uit schakelaar.
  • Zigbee 3.0 LED dimmers: Dit is een geavanceerde LED dimmer waarmee je al je dimbare LED lampen in huis “smart” kunt maken

Koop je dimmers bij ledlampenkopen.nu

Al deze soorten LED dimmers zijn verkrijgbaar bij ledlampkopen.nu. Ze hebben een enorm groot aanbod aan verlichting en dimmers. Zoek je een dimmer die past bij jou LED verlichting? Neem dan een kijkje op de website of neem contact op met de klantenservice en laat je adviseren.