Categorieën
Klussen Tuin

Zo maak je jouw houten tuinset gemakkelijk schoon – tips

Met de zomer om de hoek kan niemand meer wachten tot er eindelijk plaats genomen kan worden in de tuin. Heerlijk om op je tuinbank nog even de laatste zonnestralen mee te kunnen pakken na een lange dag. Helemaal fijn wanneer je een goede tuinset hebt, die ook nog eens lekker zit. Bij elke tuinset komt natuurlijk wel kijken dat het enige onderhoud vergt en zo nu en dan gereinigd moet worden.

Zie je dat je tuinmeubelen verkleurd zijn en nu eerder zwart of groen ogen dan hun oorspronkelijke kleur? Dan is de kans groot dat ze zijn aangetast door vuil van buiten, zoals mos en algen. Tijd voor een schoonmaak dus!

  1. Het makkelijke werk

Als je er een emmertje en spons bijpakt, dan kun je met een beetje poetsen behoorlijk wat bereiken. Vaak laat veel vuil dan wel los en oogt de tuinset direct schoner, maar soms heb je zoveel aanslag van bijvoorbeeld mos, dat schoonmaken met een spons niet genoeg zoden aan de dijk zet.

  1. Hoge druk reiniging

Heb je een hoge druk reiniger in huis? Mocht dit niet het geval zijn, dan is er vast iemand in je omgeving die dit wel heeft. Hiermee spuit je al je tuinmeubelen in een handomdraai weer schoon. Kijk wel uit dat je je meubels niet beschadigd, want sommige soorten hout zijn kwetsbaar en kunnen niet tegen de hoge druk. Dat zou zonde zijn.

  1. Speciale houtreiniger

Voor tuinmeubelen van hout is een houtreiniger eigenlijk altijd de beste optie. Zorg wel dat je handschoenen draagt, want houtreiniger bijt in de huid. Verdeel de houtreiniger over het hout, scrub het in met een schuursponsje of borstel (niet tegen de houtnerven in borstelen) en laat het even inwerken. Lees goed door wat er op de verpakking staat. Spoel vervolgens het goedje af et voilá: je houten tuinmeubelen zijn weer zo goed als nieuw.

  1. Voorkomen is beter dan genezen

Om ervoor te zorgen dat je geen aanslag krijgt van algen etcetera, kun je dit zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Het beste is om je tuinset altijd af te dekken als je er geen gebruik van maakt, maar doe dit niet als de tuinset nog vochtig is! Dan verzamelen schimmels zich.