Zo maak je een oud huis energiezuinig

Is jouw droomhuis een klushuis en weet je niet waar je moet beginnen? Of maak je je terecht druk over de kosten, aangezien het opknappen van een oude woning aardig in de kosten kan lopen? Wat is eigenlijk de beste manier om je oude stulpje energiezuinig te maken? Hieronder volgen 3 handige tips, zodat je vol goede moed aan de slag kunt met het energiezuinig(er) maken van jouw woning.

Buitengevel isoleren

De buitengevel heet niet voor niets je buitengevel: hij beschermt tegen schadelijke (weers)invloeden van buiten: regen, wind, kou en hitte. Wanneer de gevel goed geïsoleerd is, komt er niet te veel kou binnen. De kachel hoef je hierdoor zo min mogelijk aan te zetten. In de nieuwbouwhuizen van tegenwoordig is dit goed geregeld. Bij oudere huizen daarentegen valt nog veel winst te behalen. Hoewel je je bij het na-isoleren van je gevel moet instellen op een flink prijskaartje, kun je deze investering binnen enkele jaren terugverdienen door de besparing die het oplevert op je energierekening. Ook verbrand je minder gas om je huis te kunnen verwarmen, wat wel zo lief is voor het milieu. Het is raadzaam om door professionals je gevel te laten controleren om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Dubbelglas

Het is aan te raden, en de meeste mensen zijn hiervan inmiddels op de hoogte, om te kiezen voor dubbelglas in de kozijnen. Heb jij nog enkelglas? Ga dit dan dus zo snel mogelijk vervangen. Je krijgt er een behagelijker huis door en het zorgt voor een flinke besparing op je energierekening. Probeer te gaan voor de hoogste besparing door te gaan voor Hoog Rendement-Glas: HR, HR+ of HR++. Hoe energiezuiniger, hoe duurder in aanschaf. Maar je hebt de kosten voor het duurste HR++-glas alweer in twee jaar terugverdiend. Dubbelglas heeft ook het voordeel dat geluiden van buiten minder naar binnen komen en dat het tocht tegengaat.

Energieleverancier

Na al het geklus kan het de moeite waard zijn om je te verdiepen in je energieleverancier. Overstappen kan je zomaar een leuke korting opleveren. Door een avondje energie vergelijken op een betrouwbare website, kom je gauw te weten welke energieleverancier voor jou de beste deal in petto heeft. Bespaar honderden euro’s door de juiste energieleverancier voor jouw situatie uit te zoeken. Dan kan de energierekening eindelijk lager uitpakken dan verwacht. Dat is na alle onkosten voor het energiezuinig maken van je huis, een fijne pleister op de wond.