Categorieën
Design Huis

Waarom is je trap renoveren een goede keuze?

Is je oude trap toe aan een serieuze upgrade? De trap is meestal direct zichtbaar wanneer je je woning binnenkomt. Een mooie trap, geeft direct een wow-effect en verhoogt dus de waarde van je woning. Kijk zeker eens op trapleuningspecialist.nl om inspiratie op te doen.

Wat betekent een traprenovatie?

Wat betekent een traprenovatie precies? Het komt erop neer om de bestaande trap te vernieuwen met een nieuwe bekleding van laminaat of massief hout. Meestal worden zowel de traptreden, de stootborden alsook de trapwangen onder handen genomen. Maar soms worden enkel de treden en de stootborden bedekt en de trapwangen opnieuw geschilderd.

Is renovatie altijd de beste optie?

Je kan een trap bijna altijd renoveren: zowel klassieke houten trappen als betonnen en granieten versies. Is er echter iets mis met de bestaande trapconstructie? Dan is renoveren niet de beste optie. Hoe klein het defect ook is. Bij renovaties blijft de constructie behouden, dus het is belangrijk dat deze in goede staat is. Als er zich bijvoorbeeld houtworm in de trapconstructie heeft genesteld, kan de stevigheid van de constructie niet gegarandeerd worden. Dan is er maar één optie: het compleet vervangen van de oude trap door een nieuwe. Dat gebeurt vaker dan je denkt. Zeker bij trappen die met stoffen vloerbedekking zijn afgewerkt: dit creëert een ideaal klimaat voor houtworm om zich vrij te ontwikkelen.

Wat zijn de voordelen van een traprenovatie?

Eén ding is zeker: het renoveren van een trap gebeurd hoofdzakelijk om esthetische redenen. Natuurlijk kan extra comfort ook een reden zijn. Een typisch voorbeeld hiervan is een bestaande trap met vloerbedekking renoveren met een houten bedekking. Hierdoor wordt de trap makkelijker te onderhouden omdat je minder moet stofzuigen.

Een traprenovatie is vooral voordelig bij grote, complexe en dus dure trappen. Denk maar aan oude rijtjeshuizen in het centrum van de stad met een doorlopende trap over verschillende verdiepingen. Zo een trap breek je niet eenvoudig af. Renovatie is hier dus een interessante en relatief goedkope oplossing.

Hoeveel tijd neemt een renovatie in beslag?

Een nieuwe bekleding plaatsen van laminaat of massief hout duurt 1 tot 2 dagen, afhankelijk van het type trap. Je hoeft niet tijdens de werken te vrezen dat je trap compleet onbruikbaar is. Je hoeft dus niet speciaal een hotel te boeken of een ladder klaar te zetten.