Categorieën
Klussen

Zo maak je een blokhut in je eigen tuin

Leuk, dat je complete blokhutten kunt aanschaffen. Maar jij bent een échte man of the woods. Jij koopt er niet eentje. Nee, jij bouwt ‘m zelf. Voor gezellige avonden rondom een vuurkorf met je vrienden. Of warme zwoele avonden met je vriendin. Een blokhut past in elke tuin. En wij vertellen jou hoe je jouw eigen blokhut zelf kunt bouwen!

Allereerst het goede nieuws: iedereen kan zelf een blokhut bouwen. Maar je moet natuurlijk wel op een aantal dingen letten. Niet zou zo vervelend zijn dat na de eerste flinke storm jouw zelfgebouwde blokhut meer op een hut uit je jonge jaren lijkt.

  1. De kleine regeltjes

Een blokhut of tuinhuis mag je op je eigen grond bouwen van de gemeente, maar het moet wel een bijgebouw zijn. Je mag er dus niet in wonen. Het mag uit maar één verdieping bestaan. Over het algemeen heb je geen vergunning nodig. Maar je kunt het altijd even checken bij jouw gemeente.

  1. Kies het juiste materiaal

Je wil dat jouw blokhut met overkapping lang mee kan gaan. Daarom moet het materiaal goed zijn. Je kunt voor plastic, aluminium of voor hout kiezen. Kies je voor hout? Kies dan voor vurenhout. Dit zachte hout is van sterke kwaliteit en is goed te bewerken. Je kunt ook de deuren, ramen en daken van dit houtsoort maken. Let ook op ventilatie en isolatie.

  1. Zorg voor een goede fundering

Voor dat je gaat bouwen is het belangrijk dat de grond waarop je wil gaan bouwen er klaar voor is. He belangrijkste is dat de grond niet te nat is. Het liefst ook niet op gras, maar op de stenen. Zorg er ook voor dat het waterpas is.

  1. Maak er een mannendag van

Een blokhut bouw je niet in je eentje. Omdat je er straks waarschijnlijk vaak gaat chillen met je vrienden, is het leuk om de bouw collectief te doen. Nodig je handigste vrienden uit, vraag of ze hun gereedschap willen meenemen. Haal zelf wat biertjes en vlees voor op de barbecue. Zodat jullie, zodra de blokhut staat, kunnen genieten van het eindresultaat. Succes verzekerd!