Categorieën
Huis Klussen

Veilig klussen op het dak: denk hierom

Wanneer je iets gaat verbouwen aan je huis kun je ervoor kiezen dit zelf te doen. Het bespaart vaak flink in de kosten, en veel mensen vinden het nog leuk ook. Er zijn helaas een hoop situaties te bedenken die best gevaarlijk kunnen zijn voor een doe-het-zelf klusser. Wanneer je bijvoorbeeld de hoogte in gaat als je op het dak werkt. Er vallen gemiddeld 18 doden per jaar bij werkzaamheden op hoogte: een aantal wat verminderd zou kunnen worden wanneer de juiste maatregelen getroffen zouden worden.

Werken op het dak

Steeds meer daken krijgen features als zonnepanelen of groendaken. Niet alleen de aanleg hiervan vergt wat werk: ook het onderhoud. Er gebeuren soms (dodelijke) ongelukken op daken omdat de daken op dat moment niet voorzien zijn van de juiste veiligheidsmaatregelen. Dat zorgt ervoor dat de kans op ongevallen -helaas- blijft toenemen. Of je nou zelf aan de slag gaat of je er mensen voor vraagt, niemand zou een dodelijk ongeluk op zijn of haar geweten willen hebben.

Wat kun je doen voor extra veiligheid?

Het allerbelangrijkst om de veiligheid van werk op een dak te optimaliseren is het uitvoeren van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Je bent dit ook verplicht van de overheid.  Hoe je dat precies doet?

  • Breng de werkzaamheden in kaart die uitgevoerd zullen worden op het dak. Zowel kort- als langdurige werkzaamheden.
  • Maak een inschatting van de risico’s waar personeel bij het uitvoeren van deze werkzaamheden mee te maken zal krijgen.
  • Leg vast hoe vaak de werkzaamheden uitgevoerd zullen worden. (Eén dag per week? 8 uur per dag? Voor hoeveel weken? Etc.)
  • Bepaal welke maatregelen er genomen moeten worden om de risico’s van de werkzaamheden zo goed mogelijk te verkleinen.
  • Stel een plan van aanpak op. Hoe ga je de stappen hiervoor daadwerkelijk uitvoeren en hoe reëel is het dat deze stappen zullen slagen?
  • Als laatste zul je de RI&E vast moeten leggen in je bedrijf, net als het uitgewerkte plan van aanpak.

Het is heel belangrijk dat er niet vergeten wordt dat deze RI&E regelmatig ge-update zal moeten worden om relevant te blijven. Doe dit minstens één keer per jaar!

Valbeveiligingssystemen

Er zijn gelukkig ook een heel aantal valbeveiligingssystemen, zoals Eyecatchersafety, die mensen op zo’n manier vastmaken aan een oppervlak (in dit geval het dak) dat ze nog wel kunnen bewegen, maar de kans op vallen zo veel mogelijk wordt verkleind. Hiermee creëer je een veilige werksituatie voor iedereen die werkt op grote hoogtes.