Categorieën
Tuin

Zo maak je de tuin zo groen mogelijk – weg met de tegels

Hoe groen is jouw tuin? Als jouw tuin op het moment nog niet zo groen en levendig is dan is dit misschien wel iets om te overwegen! Een groene tuin brengt namelijk veel voordelen met zich mee, zoals dat het zorgt voor minder wateroverlast en het in de zomer koeler blijft. Bovendien draagt het bij aan de biodiversiteit, wat natuurlijk ontzettend belangrijk is tegenwoordig! En hoe leuk is het als jouw tuin een plek wordt waar verschillende dieren, vogels en insecten zich welkom voelen? Maar hoe pak je dit het best aan en wat voor tips zijn handig voor het creëren van een groene en levendige tuin? 

Vervang de tegels

Allereerst is het belangrijk om zo min mogelijk verharding toe te passen in een tuin. Durf het zo groen mogelijk te maken! Verharding in de vorm van bijvoorbeeld tegels is namelijk nadelig voor het opvangen van water en de verkoeling in de zomer. De grond van je tuin kan hierdoor dienen als ‘spons’ waarbij water opgenomen wordt en er geen wateroverlast ontstaat bij hevige regenbuien. Verharding leidt niet alleen tot wateroverlast in regenachtige periodes, maar het creëert ook watertekorten in droge periodes. Wil je toch wel gebruik maken van tegels in jouw tuin? Kies dan voor een duurzame, tweedehandse betonnen tegel. Of kies voor een tegel die alsnog water doorlaat zoals een verharding met grind of split. 

Rijke voedingsbodem 

De basis van een groene en levendige tuin begint bij de voedingsbodem. Het is belangrijk dat de bodem veel voedingsstoffen bevatten, zodat de planten sneller en gezonder groeien. Dit kun je creëren door bijvoorbeeld bodem vruchtbaar te maken met compost en organische mest. Pas wel op met de hoeveelheid mest, want dit kan ook averechts gaan werken. 

Plant en koop

Het kopen van groen kan soms verwarrend zijn door het grote aanbod aan planten, bloemen en bomen. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer naar alternatieve gezocht voor het groener maken van een tuin. Of voor het maken van een goedkope en groen tuinafscheiding voortuin. Heb je bijvoorbeeld weleens gedacht aan siergras kopen? De keuze van siergras is oneindig en dit wordt steeds populairder. Siergras beperkt zich niet alleen tot de groene kleur, maar kan ook gekocht worden in andere kleuren zoals bijvoorbeeld rood. Soms kan siergras ook geplaatst worden tussen andere planten, waardoor het dient als een bodembedekker. Andere soorten siergras geeft bijvoorbeeld meer kleur aan een tuin. Wat ook al lang zeer populair is in Nederland is de welbekende beuk. Deze haagplant is geschikt voor lage of hoge beukenhagen en bovendien een groene manier om meer privacy te creëren in jouw tuin. Ben je geïnteresseerd in een beukenhaag kopen? Houd dan goed in gedachte dat de verschillende beukenhagen het beter of slechter doen bij verschillende bodems. Een groene of een rode beuk bijvoorbeeld doen het uitstekend op een zanderige bodem. Daarentegen doet een haagbeuk het beter op een kleiachtige, natte grond. De beukenhaag heeft een veelzijdig kleurenpalet en verandert gedurende het hele jaar van kleur. Bovendien waaien de kleuren er niet af in de winter op een beschutte plek. Een echte aanrader dus!