Categorieën
Huis

Zo creëer jij de beste werkruimte

Een werkruimte is het prettigst in het gebruik als het praktisch ingedeeld is. Het is belangrijk dat je met de inrichting goed nadenkt over de ruimtelijke efficiëntie. Zodra een ruimte namelijk praktisch ingedeeld is, is het voor werknemers ook prettiger om er te werken. Maar hoe kun je een ruimte zo efficiënt mogelijk indelen? En wat zijn de verdere vereisten waaraan een werkplek moet voldoen? Deze vragen beantwoorden wij in dit artikel. Lees dus snel verder.

Magazijn

Heeft jouw onderneming behoefte aan veel opbergruimte? Denk dan aan een magazijn inrichting met optimale opslagsystemen. Op deze manier kan alles veilig, efficiënt en goedkoop opgeborgen worden. Het is natuurlijk zonde als je van twee keer zoveel opslagruimte gebruik maakt dan wat daadwerkelijk nodig is. Deze ruimte kun je namelijk ook efficiënt indelen voor andere zaken. Vind jij het lastig om een inrichtingsplan te bedenken? Dit is volkomen begrijpelijk, omdat het vaak complexe vraagstukken zijn. Dit geldt voor zowel grote als kleinere ondernemingen. Gelukkig kun je voor deze complexe vraagstukken de hulp van specialisten inschakelen. Zij hebben jarenlange ervaring op het gebied van logische en praktische inrichting. Denk hierbij aan de omloopsnelheid van producten, de opslagcapaciteit en het vloeroppervlak van beschikbare werkruimte. Uiteindelijk loont een goed inrichtingsplan ook in betere (verkoop)resultaten. 

Werkplaats

Een ruimte waar je kunt werken met gereedschappen en machines vraagt om hele andere behoeftes en eisen ten opzichte van een magazijn. Een werkplaats bruist namelijk van werkzaamheden en drukte. Je wilt vermijden dat deze drukte chaotisch in elkaar overloopt. Vandaar dat orde in inrichting essentieel is om activiteiten in deze ruimte goed te laten voorlopen. Maar wat komt er nog meer kijken bij een goede werkplaats inrichting? Het is essentieel dat je ruimte ook efficiënt en praktisch is ingedeeld, zodat er veel bruikbare ruimte overblijft. Werknemers kunnen op deze manier veilig te werk gaan met de gereedschappen en machines in de werkplaats. Om ruimte efficiënt in te delen, kun je ervoor kiezen om een extern bedrijf in te schakelen dat werkplaatsinrichtingen levert. Denk hierbij aan werkbanken, stellingkasten, werkplaatsstoelen, etc. Door jouw werkruimte slim in te delen, wordt het ook een aangename werkplek voor werknemers. Hiermee probeer je het werk van jouw werknemers zoveel mogelijk te faciliteren, in plaats van te frustreren. 

Vereisten

Daarnaast zijn er verschillende vereisten vastgesteld door de arbeidsinspectie. Allereerst is het belangrijk dat er voldoende (dag)licht is in een ruimte. Voldoende (dag)licht is namelijk bevorderlijk voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van werknemers. Daarnaast gelden er ook eisen voor temperatuur, ventilatie en geluid. Deze aspecten hebben vaak indirect invloed op de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Vandaar dat comfort in temperatuur, ventilatie en geluid gewaarborgd moet worden. Wat betreft de inrichting van een werkplek zijn er ook richtlijnen gecreëerd voor het aantal vierkante meters per persoon, het meubilair en apparatuur. Al met al is het belangrijk dat de werkgever altijd op de hoogte is van de risico’s van werknemers. Dit moet bovendien ook vastgesteld worden in een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Hierin worden risico’s omschreven en deze risico’s hebben vervolgens invloed op de geldende regels binnen een bedrijf.