Om lekker in je huis te kunnen leven in je huis, heb je wel gezonde lucht nodig. Zeker in woningen die niet al te lang geleden gebouwd zijn is het nodig om extra belang te hechten aan goede isolatie en ventilatie. Heb je een ventilatiesysteem in je huis laten bouwen? Heel verstandig! Zo ondersteun je de luchtkwaliteit en kreeg je geen ophoping van bacteriën in je woonkamer. Maar waar moet je precies op letten bij je luchtfilters en hoe kun je ze zelf het best onderhouden? Wij geven tips.
Kies voor de juiste luchtventilatie
De lucht in je huis schoon houden kan op vele manieren. Filters zijn ieder geval altijd een goed idee, omdat het onder andere zorgt voor minder brandgevaar (en daardoor meer zuurstof!), minder stofophoping (daardoor hoef jij minder te stofzuigen), minder huisstofmijt en minder fijnstof, wat gevaarlijke stoffen zijn die bijvoorbeeld door auto’s geproduceerd worden. Klinkt dit aantrekkelijk? Kijk dan vooral even bij de WTW filters van de Filterfabriek.
De toe- en afvoer altijd in de gaten houden
Dit geldt voor vrijwel elk luchtfilter, welk systeem je ook hebt. Controleer zeker elke maand op het doorweken van de filterelementen, zo voorkom je microbiologische aangroei.
Maar stank ook!
Begint jouw luchtfilter een beetje apart te ruiken? Dan is de kans groot dat hij aan vervanging toe is. Ruikt het filter vies, muf of chemisch? Dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd voor een nieuwe. Mocht je geen tijd of budget hebben om een nieuw filter aan te schaffen, probeer dan de geur te verdoezelen met een geurkaars.
Olie spray
Gelukkig bestaan er ook genoeg tools die jou wat werk uit handen nemen. Zo is er een oliespray voor luchtfilters, die ervoor zorgt dat de doorvoer van lucht optimaal is. De olie wordt als het goed is excellent geabsorbeerd door het filter, dus na een paar seconden sprayen heb jij de doorvoer van je luchtfilter al weer onderhouden. Klinkt goed, toch? Je haalt hem slechts voor 15 euro in huis.
Vervang ze regelmatig
Misschien wel het belangrijkste punt: luchtfilters gaan nou eenmaal niet eeuwig mee. Zorg dat je ze regelmatig vervangt en vergeet het niet. Hoe lang jouw filter meegaat, hangt af van het type. Vraag dus vooral advies bij een verkoopexpert zodat je zeker weet wat de energieduur van jouw filter is.