Categorieën
Design Huis Klussen

Tips bij het kopen van behang: do’s and dont’s

Je moet kiezen tussen verschillende stijlen, kleuren, materialen en formaten. Nee, een stukje behang kiezen is zo makkelijk nog niet. En aangezien het een enorme stempel kan drukken op een ruimte, is het verstandig om van tevoren goed na te denken over wat je precies wilt. In dit artikel zetten we op een rij waar je zoal aan moet denken als je behang wilt gaan kopen.

Materiaal

Behang wordt van verschillende materialen gemaakt. Bijvoorbeeld van glasvezel, vinyl, papier of van textiel. Elke behangsoort heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo is vliesbehang heel makkelijk aan te brengen op en te verwijderen van een muur, is glasvezelbehang geschikt voor het wegwerken van oneffenheden in een wand en is vinylbehang duurzaam, vochtbestendig en onderhoudsvriendelijk. Papierbehang is erg goedkoop, textielbehang zorgt voor een luxe uitstraling en fotobehang is een echte eyecatcher in het interieur.

Stijl

Naast het type behangpapier, is het vooral belangrijk om de stijl te kiezen. Denk voordat je behang gaat kopen na over de kleur, het motief en de algehele uitstraling die je met je behang aan een ruimte wilt geven. Wil je rust in de ruimte? Kies dan voor een effen exemplaar in een zachte teint. Wil je juist een statement maken? Ga dan voor een motief van streepjes, stipjes of houtnerven. Je kunt bij het zoeken naar behang vaak ook filteren op specifieke interieurstijlen, zoals retro, Scandinavisch of romantisch. Zo weet je zeker dat het bij jouw interieur past.

Budget

Tot slot is er nog één factor waar je niet omheen kunt bij het uitzoeken van behang: je budget. De prijzen van de verschillende behangsoorten kunnen enorm uiteen lopen. Maar vooral de oppervlakte die je met het behang wilt bedekken is van grote invloed op de prijs. Daarnaast spelen natuurlijk ook de kwaliteit, het merk en het soort behang een grote rol in de kosten. En wanneer je ervoor kiest om het behang niet zelf te bevestigen maar dat door professionals te laten doen, zul je daar ongetwijfeld ook nog wat extra voor moeten neerleggen. Behang betaal je vaak per rol of vierkante meter en behangplakkers per vierkante meter of per uur.

Aandachtspunten

Voordat je een keuze maakt zijn er nog een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. De grootte van de ruimte bijvoorbeeld. Wil je een grote ruimte behangen, kun je beter voor een lichte of een effen kleur kiezen. Met druk behangpapier zal de ruimte kleiner lijken. Je kunt ook overwegen om slechts een deel van de ruimte te behangen. Ook de functie van de ruimte is van belang. In een keuken of badkamer mag behang bijvoorbeeld niet te kwetsbaar zijn. Het is bovendien ook erg belangrijk dat je behang goed past bij de vloer. Heb je bijvoorbeeld bruine vloerbedekking, dan is het wellicht geen goede keuze om daar grijs behang mee te combineren. Maar dan ga je liever voor een nude teint.

Natuurlijk moet je ook goed nadenken wáár je je behang koopt. Elke winkel levert andere kwaliteit, biedt andere service en vraagt andere prijzen. Fijn aan behangwinkel Colorstore is bijvoorbeeld dat de webshop vaak mooie aanbiedingen heeft en dat je de aankoop van behang meteen kunt combineren met verschillende soorten verf. Kun je in één keer alles kopen dat je nodig hebt om je muren op te knappen!