Categorieën
Klussen

Zelf elektra aanleggen: regels die je moet volgen!

Misschien wel het meest spannende wat je zelf in huis kunt doen, is elektra aanleggen. Als je het niet goed doet, werkt het in het gunstigste geval niet, maar in het slechtste geval veroorzaak je kortsluiting. Voordat je eraan begint is het dus goed om te weten wat je eigenlijk gaat doen. Volg dan ook altijd onderstaande regels op om veilig te werken. En bij twijfel: misschien is het beter om de hulp van een vakman in te schakelen.

Alleen na de meter

De meter en de bedrading vóór de meter zijn van het elektriciteitsbedrijf. Hier mag je dus niet zelf aan sleutelen, doe dat dan ook vooral niet! Schakel de stroom ook uit, in ieder geval op de groepen waarop je gaat werken. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje. Licht ook de rest van de familie en huisgenoten in, dat zij niet per ongeluk de stroom weer inschakelen. Vanaf 1975 zijn groepenkast verplicht voorzien van een aardlekschakelaar van 30 milliampère. Deze schakelt direct de stroom uit bij een lek, dit is voor de veiligheid.

Apparaten gelijkmatig verdelen

Vanuit de meterkast gaat er bedrading naar de verschillende vertrekken in huis, waar centraaldozen zitten. Vanuit daar loopt bedrading naar lichtpunten, stopcontacten en schakelaars. Per groep is het maximale wattage 3680. Dit is dus het maximum dat op één moment verbruikt kan worden op één groep, kom je daar (ver) boven dan zal de groep eruit knallen. Dit wil je voorkomen, dus zorg dat je de groepen goed verdeeld. In de keuken heb je vaak meerdere apparaten die relatief veel verbruiken. Zorg dus dat je daar meerdere groepen hebt liggen. Ook een wasmachine en droger zijn grootverbruikers, hier kun je rekening mee houden.

Natuurlijk is led een stroomzuinige oplossing. Zo verbruikt een led-televisie ongeveer 7 keer minder dan een standaard koffiezetapparaat. Ook verlichting kan in led, zoals g9 led spotjes. Deze kun je met de regels in dit stuk zelf inbouwen!

Bedrading en behuizing

Voor binnen gebruik je standaard elektradraad. Dit leg je altijd aan via de welbekende kleurcodes, wijk hier niet van af (dat kan gevaarlijk zijn)! Bruin is de stroomaanvoer (fasedraad), blauw de stroomafvoer (0-draad), zwart is voor de stroomaanvoer tussen een schakelaar en een lichtpunt en geel/groen is voor ontlading en afvoer van spanning (aardedraad). Gebruik ook meteen het juiste type behuizing: een pvc-elektrabuis voor installatiedraad, een lasdoos voor aftakkingen en inbouwschakeldozen en -stopcontacten.

De juiste plek

Zorg dat stopcontacten op de juiste plek zitten: minimaal 30 centimeter boven de vloer en in de keuken op 105 centimeter. In natte ruimtes zoals de badkamer is het belangrijk om rekening te houden met zones. In zone 0 (douchebak of badkuip) mag géén elektra geplaatst worden. Zone 1 is aangrenzend, hier mag alleen een speciale waterdichte lamp komen (dus geen stopcontact of ander stroompunt). In de 60 centimeter rondom zone 1 is zone 2, hier mag ook enkel een lamp geplaatst worden, met minimaal IP44 kenmerk. Daarbuiten is zone 3 en daar mag je wel stopcontacten en gewone lampen plaatsen. Let wel op dat deze verplicht geaard moeten zijn!

Als je deze regels in het achterhoofd houdt, kun je zelf prima aan de slag om elektra aan te leggen in huis.