Categorieën
Huis Klussen

Meer veiligheid op de bouw: investeer in goed materiaal en meer kennis

Veiligheid op de bouw? Het is het allerbelangrijkste aspect voor werkplaatsen en bouwplaatsen. Logisch, want een ongeval op de bouw is de grootste nachtmerrie van iedereen die werkt. Maar hoe kun je samen deze veiligheid waarborgen? Daarover vertellen we je graag meer in deze blog.

Op een bouwplaats ligt de kans op ongelukken hoger dan wanneer je bijvoorbeeld voor de klas staat of in het ziekenhuis werkt. Maar hoe druk bedrijven, adviseurs, inspecteurs en ambtenaren ook zijn met het realiseren van veiligheid op de bouw, de daadwerkelijke veiligheid begint natuurlijk bij de bouwvakkers zelf.

Investeren in goede machines

De afgelopen honderd jaar is er vooral geïnvesteerd in het veiliger maken van bijvoorbeeld machines. Een goede ontwikkeling, want door veiligheidsaspecten toe te voegen aan machine, voorkom je minder ongelukken met bijvoorbeeld ledematen, maar ook het aantal dodelijke ongelukken is hierdoor flink verminderd. Is dit dan genoeg voor een veilige werkplaats?

Inspecteurs zeggen van niet. Waar draait het dan om? Het zou vooral meer gaan om het gedrag en de cultuur op de bouwplaats aan te maken. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsschoenen voor iedereen op de bouw. Maar ook handschoenen, hesjes en speciale kleding. Is er iemand aan het lassen zonder veiligheidsbril? Dan moet een collega hem daarop aanspreken. Zo creëer je volgens de inspecteren een veilige werkomgeving.

Meer ruimte voor kennisoverdracht

In de bouw is er natuurlijk een tekort aan werknemers. Hierdoor groeit het aantal ZZP’ers, schoolverlaters die bij beunen in de bouw of jongeren die stagelopen. Dit zijn dan ook de groepen waarin de beste ongelukken gebeuren, denk aan de 21-jarige Haiko die in Groningen op een bouwplaats overleed omdat hij onder een betonnen muur terecht kwam. Inspecteurs zeggen dat er hier vooral een taak ligt bij de mensen die zorgen voor kennisoverdracht. Of dat nu op de bouwplaats is of op school. Werken op de bouw leer je nu eenmaal het beste kennen door het te doen. Maar daar lijkt dan dus ook de schoen te wrikken.

Ook een taalbarrière tussen Nederlandse bouwvakkers en bouwvakkers uit bijvoorbeeld Polen zorgt voor een groot probleem. Door de taalbarrière weg te nemen, denk aan verplichte Engelse of Nederlandse lessen kan dit probleem wegnemen.