Categorieën
Klussen

Zelf een visgraatvloer leggen? Denk hierom!

Een vloer met visgraatmotief is ontzettend populair. En dat terwijl het al sinds de 16e eeuw wordt gebruikt in prachtige kastelen en paleizen. Toen werd het vooral door Fransen en Italianen gebruikt. Het geeft dan ook een luxe uitstraling aan je woonkamer. Zelfs vandaag de dag nog! Wil jij nou ook een visgraat pvc vloer in je woonkamer? Het klinkt misschien heel ingewikkeld, maar je kunt het zelf leggen. Hoe? Dat leggen we je in deze blog uit.

Vroeger was het een heel tijdrovende klus. Toen moesten namelijk alle kleine latjes vastgespijkerd in de vloer worden. En het patroon moest natuurlijk heel keurig worden gelegd. Daarnaast was het vroeger vaak onderdeel van een vloer, er was bijvoorbeeld nog marmer of een ander chique materiaal. Vandaag de dag wordt een visgraat vaak over de hele vloer gelegd.

Wat moet je eerst doen als een visgraat vloer wilt?

De vloer moet volkomen egaal zijn. Kies je voor pvc of voor hout? Zorg er dan voor dat de pakketten minimaal 24 uur acclimatiseren. Dat is belangrijk, want zo went het hout aan de temperatuur en de luchtvochtigheid. Hierdoor gebeurt het niet dat je later last krijgt kieren of scheuren.

Kies vervolgens waar de hartlijn komt. Dit is namelijk het startpunt van de eerste baan. Vaak kies je een plek die heel gunstig is. Dit houdt in een plek waar je de langste baan kunt leggen zonder leidingen of hoeken. Hier sla je aan beide kanten een spijker in de vloer. Een boor of een plug kan ook, maar hij moet iets dikker zijn dan de plank.

Waar moet je opletten?

Zorg dat je minstens één visgraatmotief legt voordat je stopt. Dit is belangrijk. Want je wil dat het lijm droogt, maar niet te snel. Verwijder overtollige lijm dan ook direct. Bijvoorbeeld met een vochtige doek. Heb je dit af? Dan heb je de eerste omgekeerde V gelegd. Vanuit hier kun je verder werken. Ga door totdat je moet gaan snijden.

Ook de spijkers kun je weghalen wanneer je hier bent aangekomen. Want je gaat nu de overige stukken meten en op maat snijden. Op het einde kun je de hele vloer nogmaals een keer aanwalsen. Zodat je weet dat het overal goed zit.