Categorieën
Geld Huis

Een nieuw bouwklus maar geen poen? Wat te doen

Je wil graag je huis verbouwen of je handen jeuken om weer grondig wat aan te pakken. Maar waar haal je het geld vandaan om je plannen te realiseren?

Bouwplan

Klussen is gewoon hartstikke leuk. Aan je eigen huis klussen nog meer! Want je hebt helemaal zelf in de hand wat je doet en hoe het eruit gaan zien. Dus ook iemand die je de schuld kan geven als het mislukt. Dat risico ter zijde, kan je niet zomaar vol enthousiasme aan een klus beginnen. De eerste stap is naar de tekentafel en een bouwplan maken.

Wat ga je aanpakken en hoe gaat je klus eruit zien? Maak een lijst, in chronologische volgorde, met wat je wanneer gaat aanpakken en hoeveel tijd je denkt dat het gaat kosten. Zet daarbij ook welke materialen je nodig hebt en wat die gaan kosten. Houd voor de klussen die je niet zelf kan oplossen een budget achter de hand, om iemand in te huren. Zelf prutsen met elektriciteit moet je bijvoorbeeld echt alleen doen, als je weet wat je doet. Huur anders liever iemand in die er verstand van heeft.

Lening

Nu heb je een bouwplan en een duidelijk plaatje van wat deze klus gaat kosten, maar hoe ga je de verbouwing financieren? Dat kan bijvoorbeeld door te gaan lenen. Er zijn verschillende kredietverstrekkers die je een geldbedrag kunnen lenen om deze klus te klaren. Kijk van tevoren goed naar welke verstrekker jou de goedkoopste rente kan bieden.

Extra’s

Bij een lening wil je soms wat extra afbetalen als je in de maand wat extra over hebt. Daarvoor heb je een lening nodig waarbij je boetevrij kan aflossen. Sommige leningen zijn vastgevroren en daarbij krijg je een boete als je meer wil afbetalen. Zo kunnen zij de rente hoog houden. Een ander handig extraatje is een overlijdensrisicoverzekering. Dat is een verzekering voor het geleende bedrag. Heb je zo’n verzekering over je lening, dan worden de nabestaanden niet opgezadeld met de resterende schuld als jij komt te overlijden.

Spaargeld

Heb je een spaarpotje waarvan je een verbouwing kan betalen, dan is dat het aller voordeligst. Op die manier hoef je geen extra geld te betalen en een langere tijd vastzitten aan een schuld met rente. Stop ook niet gelijk al je spaargeld in de klus. Een verbouwing kan zo maar duurder uitvallen dan je van tevoren dacht. Dan is het fijn om nog wat geld achter de hand te hebben.