Categorieën
Huis

Zelf een houten kerstboom maken: hoe moet dat?

Kerstbomen van hout zijn hipper dan hip: ze zijn duurzaam en passen in elk interieur. Vind jij dat ook en denk je gelijk: waar kan ik een houten kerstboom kopen? Dan is het goed om te weten dat dat helemaal niet hoeft! Je kunt heel eenvoudig zelf een houten kerstboompje maken. Hoe dat moet? Zie hieronder een zeer bruikbare uitleg voor het maken van het leukste alternatief voor een kerstboom.

Stap 1: Benodigheden

Wat heb je allemaal nodig om zelf een houten kerstboom te maken? Het hangt er natuurlijk een beetje van af wat voor boom je gaat maken. Ga je voor een kerstboom van takken, een ladderboom of een grote 3D-boom? Er is heel veel keuze. Waarschijnlijk is de 3D-boom het meest populair, al is het maar omdat deze het meest op een echte traditionele kerstboom lijkt. Daarom zullen we je vertellen wat je nodig hebt voor zo’n soort boom.

Hieronder een bruikbare lijst om alle spullen die je nodig hebt te verzamelen voordat je aan de slag gaat:

  • Een boormachine;
  • Een hand- of cirkelzaag;
  • Vlinderboor of ‘rondegatenboor’.
  • Schroeven voor montage van 4 x 30 mm van voetjes en van 5 x 50 mm en een 3,5 mm-boortje voor het voorboren in de staander.

Voor een houten 3D-boom moet je rekenen op ongeveer 45 minuten voorbereidingstijd. Het bouwen kost ongeveer 4 uur. Maar dan gaan we er wel van uit dat je enige DIY-ervaring hebt. Een DIY-startpakket aanschaffen is handig, want in zo’n pakket zit vaak al een hardhouten staander en een speedboor.

Stap 2: Meten is weten

Voordat je aan de klus begint, raden we aan om even na te denken hoe hoog de houten boom moet worden. Het zou jammer zijn als je een mooie houten boom maakt en hij tegen het plafond komt, of helemaal niet past. Het is aan te raden om de boom niet langer te maken dan 1.60 meter. Omdat hout best wel wat weegt, heb je boven de 1.60 meter kans dat de boom te zwaar wordt en omvalt. Een tafelmodel houten boompje kun je maximaal 1.20 meter hoog maken. Kleiner mag natuurlijk altijd.

Stap 3: De staander maken

De houten boom moet natuurlijk stevig staan. Daarom maak je eerst een staander. Dit kun je het beste doen van rondhout. Maar als je nu denkt, ik pak de steel van een oude bezem, dan is dit een minder goed idee. Dit hout is namelijk niet sterk genoeg. Bestel een steel van hardhout van 2,5 cm diameter gewoon via internet. Voor een tafelmodel heb je een steel nodig van een diameter van 1,25 cm.

Stap 4: De voet maken

De volgende stap bij het maken van een houten kerstboom is de voet. Om je boom stevig te laten staan, is de voet belangrijk. Je kunt het beste een voet maken van latten van zo’n 10 cm breed. Op gebruik steigerhouten planken van zo’n 20 cm breed. Je hebt twee planen nodig die je kruislings op elkaar plaats. Plaats de staander boven op de eerst plank. Maak geen gat in de plank, maar boor alleen even voor. Maak de staander vast aan de plank door een schroef vanaf de onderkant in de plank te boren. In de tweede plank maak je wel een gat. Die plaats je vervolgens over de staander heen en boor je vast.

Stap 5: Het betere stapelwerk

Het is tijd voor het maken van de zogenaamde takken. Neem latjes van ongeveer 10 cm breed en 2 cm dik. Dit ziet er uiteindelijk het mooiste uit. je kunt vuren, grenen, lariks of hardhout gebruiken. Steigerhout of pallethout is ook goed. Onderaan de boom zijn de latten het breed en naar boven toe maak je ze steeds korter. Eindig met enkele latjes die de vorm van vierkantjes hebben, omdat ze zo kort zijn. Hoe je ze monteert op de boom kun je op verschillende websites vinden. Er bestaan bouwplannen voor verschillende typen houten kerstbomen.

Stap 6: De bovenkant afwerken

De bovenkant werk je het beste af met een metalen borgpen of -clip. De latten vallen dan niet van de boom. Je moet dan wel even voorboren. Je kunt op Youtube of andere internetsites instructies vinden voor de aanpak van het afwerken van de bovenkant van jouw houten 3D-boom.

Stap 7: De boom versieren

Zo: nu wordt het tijd voor het onderdeel waarbij het hele gezin kan meedoen. Het is namelijk tijd om de kerstboom te gaan versieren. Je kunt allerlei kerstversiering gebruiken, maar misschien is het leuk om geheel in stijl te gaan voor houten kerstpoppetjes en houten kerstballetjes? Maak haakjes onderaan de latten van de boom om de versiering aan op te hangen. Hang ook leuke lichtjes in de boom en je houten kerstboom is helemaal klaar!

Extra tip: mega houten kerstboom?

Als je een kerstboom zoekt voor op kantoor, dan is een XL houten kerstboom misschien een idee voor jou? Ga dan aan de slag met een paal van een vlaggenmast, stalen buis of ronde paal van minstens 12 cm dik. Daarna kun je steigerplanken aan de paal bevestigen. Het is wel aan te raden om dit project niet in je eentje op te pakken en om je goed in te lezen.

Wil jij nou geen 3D-boom, maar een andere soort houten kerstboom maken? Dan kun je veel voorbeelden online vinden, bijvoorbeeld op Pinterest. Hier vind je natuurlijk ook veel ideeën voor andere, alternatieve kerstbomen. Van washitapebomen, tot krijtbomen tot… je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of mensen hebben het uitgeprobeerd. Veel plezier met het maken van jouw houten kerstboom!