Categorieën
Huis

Afzetlint voor tijdens het klussen: hier gebruik je het voor

Afzetlinten kunnen voor erg veel dingen gebruikt worden. Waarschijnlijk ken je de linten wel, omdat ze vaak om een gevaarlijke plek heen zijn gezet. Maar de linten kunnen voor nog meer doeleinden gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld voor klussen en voor evenementen.

Afzetlint betekent gevaar

Afzetlint, ook wel afspanlint, afbakeningslint of markeringslint genoemd, wordt vaak gebruikt voor het markeren van verboden of gevaarlijke plaatsen. Als er bijvoorbeeld een ongeluk of ramp is gebeurd, zoals bij een brand. Een afzetlint houdt het publiek dan op afstand, zodat de hulpverleners ongestoord hun werk kunnen doen. Het rood-witte lint geeft aan dat omstanders het gebied dat erachter ligt, niet mogen betreden.

Tijdens het klussen

Ook tijdens het klussen kan een afzetlint uitkomst bieden. Als er op straat wordt geklust dan is het niet de bedoeling dat mensen daar allemaal overheen kunnen lopen. Het is dan handig om dit gebied af te zetten. Ga je zelf aan de slag met klussen en wil je het gebied graag afzetten? Dan kun je natuurlijk ook als particulier een afzetlint goedkoop aanschaffen. Naast het kopen van een normaal waarschuwingslint is het ook mogelijk om het afzetlint te laten bedrukken. Hiermee kan je zelf een waarschuwing of een aankondiging op het afzetlint laten drukken. Denk bijvoorbeeld aan de afzetlinten die je nu veel ziet met daarop 1,5 meter. Dit is een waarschuwing vanwege de coronamaatregelen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om wat extra reclame te maken voor je bedrijf door het logo of de websitenaam erop te drukken.

Ook voor evenementen

Afzetlinten worden ook vaak gebruikt bij evenementen. Zo kun je bijvoorbeeld een tijdelijk parkeerterrein aanleggen op een weiland. Of een parcours uitzetten tijdens sportevenementen. Daarnaast is een afzetlint erg handig voor het in goede banen leiden van enorme bezoekersstromen.

Rood-wit en geel-zwart

Rood-wit afzetlint wordt het meest toegepast. Naast het gebruik op evenementen, wordt dit afzetlint ook professioneel gebruikt voor de algemene veiligheid. Binnen de afgebakende zone wordt voor hulpverleners een gangbare werksituatie gecreëerd. Je ziet ook wel eens een gebied afgezet met een geel-zwart afzetlint. Dit duidt op bijzonder gevaar. Het hiermee afgezette gebied is verboden voor iedereen, dus ook hulpverleners. Dit wordt ingezet als er bijvoorbeeld instortingsgevaar is of er sporen kunnen worden uitgewist. Het gebied binnen de linten is dan onveilig. De hulpdiensten mogen het terrein alleen betreden na het zogeheten motorkapoverleg of na toestemming van het CoPI.