Categorieën
Huis Klussen

Woning uitbouwen: prijzen, financiering en andere tips

Een woning uitbouwen en dus verbouwen. Het is allemaal niet goedkoop. Gelukkig hebben we een heleboel tips, zodat je wel je droomhuis kan creëren.

 

Je hypotheek

Het is heel verleidelijk om direct aan je hypotheek te denken als je wilt gaan verbouwen. Dat is ook heel logisch want het is een goede optie, maar dit kan alleen wanneer je voldoende overwaarde hebt. Dat betekent dat het ingeschreven hypotheekbedrag hoger is dan het geleende bedrag. Er hoeft dan ook geen notaris aan te pas te komen en dat scheelt ook weer in kosten. De hypotheekverstrekker geeft niet altijd zo maar een geldbedrag weg. Er wordt ook gekeken naar de waarde van het huis na de verbouwing, de totale schuld en het inkomen.

 

Een tweede hypotheek

Het is ook mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten. Dit is in feite een lening die op zichzelf staat. Bij deze optie komen wel extra kosten om de hoek kijken zoals die van de notaris, die een hypotheekakte moet opstellen. Ook wordt het huis getaxeerd en komen er kosten bij voor de hypotheekadviseur. Bedenk van tevoren hoeveel de uitbouw gaat kosten en op welke manier je deze wilt financieren. Soms kunnen de bijkomende kosten van de notaris en taxateur mensen rauw op hun dak vallen.

 

Hypotheek oversluiten

Je kan er ook voor kiezen om je hypotheek over te sluiten. De indeling in risicoklassen en de opslagen die daarbij horen verschillen per bank. Het kan interessant zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere bank. Ga om tafel zitten met een adviseur en bereken goed wat je aan de extra hypotheek kwijt bent. Let er op dat dit jaarlijks afgelost moet worden, anders is de rente hierover niet fiscaal aftrekbaar.

 

Lening aanvragen

Je zou natuurlijk ook kunnen gaan lenen. Het is misschien iets minder ideaal aangezien je alles uiteindelijk weer moet terugbetalen met rente. Denk er goed over na hoeveel je wil gaan lenen en ga ook zeker leningen vergelijken. Bereken daarom eerst van tevoren goed wat de kosten gaan worden en denk ook aan een buffer voor als iets duurder uitvalt dan gepland.

 

Doorlopend krediet

Als je niet precies weet wat de verbouwingskosten gaan worden, is het misschien verstandig om voor een doorlopend krediet te kiezen. Bij een doorlopend krediet mag je namelijk onbeperkt opnemen en aflossen tot het afgesproken bedrag. Hierbij betaal je alleen rente over het daadwerkelijk opgenomen bedrag. Als de verbouwing goedkopen uitvalt, kan je besparen op de rente.

 

Verbouwen met spaargeld

Heb je genoeg spaargeld dat je op dit moment niet hoeft te gebruiken? Ligt dat boven de €30.000 (of €60.000 voor partners) dan kan je dat heel goed gebruiken voor je uitbreiding of verbouwing. Boven de €21.000,- aan spaargeld moet je per persoon 1,2% vermogensheffing moet betalen. Je zit dan ook niet vast aan leningen en rentes. Je moet alleen zeker weten dat je het spaargeld niet snel ergens anders voor hoeft te gebruiken.