Categorieën
Huis Tuin

Wat te doen tegen maden in de container?

We worden steeds beter in het scheiden van afval. Dat is beter voor het milieu, dus ook erg belangrijk. Alleen het kent wel één nadeel. De verschillende containers worden steeds minder vaak geleegd. Meestal is dat geen ramp. Alleen met dit hele warme weer is de kans groot dat de container gaat stinken en dat zich maden in de container verschansen. Behoorlijk smerig, maar helaas niet altijd te voorkomen. Maar je kunt toch wel degelijk iets doen tegen de maden in de container. Hieronder lees je er meer over.

 

Leg oud papier of stro onderin

Door iets op de bodem van de container te leggen, zoals een oude krant of een beetje stro, zorg je er voor dat afvalresten niet kunnen aankoeken. Dat voorkomt al een heleboel stank en rottende afvalresten waar maden op af komen.

Klimop

Mocht je al last hebben van maden, dan wil je natuurlijk dat ze zo snel mogelijk uit je container gaan. Het kan zomaar zijn dat de oplossing voor je maden probleem zich gewoon in je eigen tuin bevindt! Klimop is namelijk giftig voor maden. Er zijn heel veel tuinen waarbij klimop zorgt voor meer groen op de schutting of voor extra privacy. Door een tak klimop in je container te leggen kan het goed zijn dat je vrij snel van je maden af bent.

Schoonspoelen

Wanneer je geen klimop in je tuin hebt staan of er niet op een andere manier aan kunt komen zijn er nog andere oplossingen voor het weghalen van maden uit je container. Zo kun je met kokendheet water al een eind komen. Doe er een scheut groene zeep of azijn doorheen en je kunt de maden zo uit je container spoelen.

Lavendel

Wat ook super handig is, is lavendel. Dat zorgt er niet alleen voor dat de stank uit je container trekt, maar maden hebben een hekel aan de geur ervan. Daarnaast gaan ze er ook aan dood, dus dat is enigszins begrijpelijk. Je kunt verse lavendel gebruiken maar ook luchtverfrisser met lavendelgeur.

Mottenballen

Mottenballen zijn niet alleen handig om kleding te beschermen voor motten, maar ook voor het bestrijden van maden. Je kunt een paar mottenballen in een panty doen en deze in de container hangen. Wel belangrijk dat je vervolgens de mottenballen even uit de container haalt wanneer deze geleegd moet worden.

Zet de container op een kier

Dit is sowieso goed om regelmatig te doen bij warmer weer voor langere tijd. Zet de container zo nu en dan op een kier of helemaal open. Je kunt bijvoorbeeld even een stokje onder de rand van de deksel van de container leggen. Maden houden niet van licht en willen graag op vochtige plekken zijn. Als je de container regelmatig lucht zal er teveel licht voor de maden zijn en te weinig vochtige plekken. Wanneer je de container toch op een kiertje doet kun je ook meteen de lavendeltip of de mottenballentip toepassen.

Mocht je last hebben van maden, dan zal je er ook gauw weer van af zijn met deze tips!