Categorieën
Handig

Wat zijn de voordelen van een enkelasser aanhanger?

Als je op zoek bent naar een aanhanger, moet je keuzes maken. Welk formaat en soort aanhanger heb je nodig? Welke ladingen wil je er mee vervoeren? En welke aanhanger is dan het meest geschikt; die met enkele as of met dubbele as? Beide brengen voordelen met zich mee. Lees hieronder over de voordelen die een enkelasser heeft, ten opzichte van een dubbelasser.

De voordelen van een enkelasser

  • Minder onderhoud. Of je de aanhanger nou gebruikt voor werk of hobby, een belangrijke factor is de prijs. En dan gaat het niet alleen over de aanschafprijs, maar de prijs per gereden kilometer. Hoeveel je gemiddeld per kilometer betaalt voor een aanhanger hangt sterk af van het onderhoud dat je eraan moet verrichten en de kosten die daar dus bij komen kijken. Een aanhanger met enkele as heeft als voordeel dat de onderhoudskosten doorgaans een stuk lager zijn dan die van een dubbelasser. In een aanhanger met dubbele as heb je namelijk een extra as en extra wielen, die dus meer onderhoudt zich meebrengen dan bij een aanhanger die maar één as en één set wielen heeft.
  • Makkelijker te verplaatsen. Een aanhanger met enkele as heeft als groot voordeel dat hij makkelijker te verplaatsen is als je hem afgekoppeld hebt. Het extra paar wielen op een dubbelasser maakt hem zwaarder en geeft meer weerstand bij zijdelingse bewegingen. Kom je met je aanhanger dus vaak op plekken waar je ‘m het laatste stukje even los moet koppelen om ergens bij te kunnen? Kies dan voor een enkelasser.
  • Makkelijker parkeren. Ook is een enkelasser makkelijker te parkeren. Een losgekoppelde aanhanger met enkele as steunt namelijk op de dissel, waardoor ‘ie niet zomaar van z’n plaats kan komen. Bij een aanhanger met dubbele as moet je gebruikmaken van wielkeggen om ervoor te zorgen dat ‘ie niet wegrolt. Zo heb je met een enkelasser minder materiaal nodig.
  • Laadvermogen. Mensen denken vaak dat je met een dubbelasser meer gewicht kunt vervoeren, maar dit is niet altijd waar. Het maximale gewicht dat een aanhanger wettelijk mag dragen is namelijk inclusief het eigen gewicht en een dubbelasser is zwaarder dan een enkelasser. Zo blijft er bij een aanhanger met enkele as meer gewicht ‘over’ voor je lading.