Wat zijn de opties als je gaat isoleren?

De laatste jaren is duurzaamheid steeds meer op de publieke en politieke agenda komen te staan. De meeste mensen zijn zich bewust van klimaatverandering en weten dat het beter voor je ecologische voetafdruk is om de trein te pakken voor een tripje naar het buitenland dan het vliegtuig. Ook het isoleren van je huis behoort tot een duurzame optie. Naast dat het goed is voor je milieu, draagt isolatie in huis ook positief bij aan de portemonnee: door de juiste isolatie kun je namelijk ook enorm besparen op je energiekosten. Benieuwd welke opties je allemaal hebt als je je woning wil isoleren? Wij sommen ze voor je op.

Isolatiefolie

De meeste woningen hebben inmiddels wel dubbelzijdig glas, maar er zijn no wat oudere huizen die ramen met enkelglas hebben. Hierdoor kan warmte heel gemakkelijk naar buiten ontsnappen en komt kou van buiten heel makkelijk naar binnen. Dit effect zou je tegen kunnen gaan door gebruik tem aken van isolerende raam folie. Dit breng je aan over de ramen en de kieren aan de zijkant om zo een isolerend effect te creëren in huis.

B-keus

Wel willen isoleren, maar hier niet veel geld aan willen uitgeven? Dan is b-keus isolatie hét materiaal voor jou. Deze vorm van isolatiemateriaal is uniek omdat het om materiaal gaat wat kleine beschadigingen of imperfecties bevat en daarom niet op de normale manier verkocht kan worden. Dat betekent echter niet dat het onbruikbaar is en niet meer gebruikt kan worden, het kan alsnog heel goed zijn werk doen. Daarnaast draag je door te kiezen voor deze vorm van isolatie ook bij aan een duurzamere wereld: je hergebruikt immers producten die anders misschien wel weggegooid zouden worden.

black fireplace with brown wooden frame

XPS platen

Naast ramen kun je ook daken, vloeren of muren te isoleren. Zo isoleer je direct grotere oppervlakten van het huis. Dat zou je bijvoorbeeld kunnen doen door XPS platen te gebruiken. Deze platen kun je gemakkelijk op maat snijden, en het brengt ten opzichte van steen- of glaswol veel voordelen met zich mee. Zo werkt het niet irriterend en zal je huid er geen last van hebben. Het fijne aan dit soort platen is dat ze bestendig zijn tegen vocht en ze hier dus ook niet snel van beschadigen. Daarnaast zijn dit soort platen breed inzetbaar en kun je ze aan het plafond bevestigen, maar ook aan de muren of de vloer.

Gevelisolatie

Heb je een woning zonder spouw, dan kun je dit ook isoleren. Dan moet je echter gebruik maken van gevelisolatie. Je kunt de buitengevel van een huis laten) isoleren, maar houd er wel rekening mee dat je hier een vergunning voor aan moet vragen. Als de buitengevel niet geïsoleerd, dan kun je altijd nog de binnenmuren aanpakken om toch het isolatie-effect.

Tochtstrips

Soms kan warmte ook ontsnappen door de kieren van de deuren. In de hoekjes kan er soms wat ruimte zijn tussen de deur en het kozijn in, maar deze ruimte zou je op kunnen vullen door tochtstrips aan te brengen aan de zijkanten van het deurkozijn.  Zo zorg je voor een gemakkelijke en laagdrempelige manier toch voor meer isolatie in je huis.