Categorieën
Tuin

Slakken en naaktslakken in de tuin bestrijden

Slakken in de tuin zijn over het algemeen ongewenst. Ze horen bij de biodiversiteit in de tuin, maar zodra het er te veel zijn, zorgt het voor een onbalans in je tuin. Deze beestjes eten graag van je mooie bladplanten en brengen daarmee grote schade toe. Zowel slakken met een huisje als naaktslakken eten aan je planten. De weersomstandigheden bepalen de hoeveelheid slakken die tevoorschijn komt: ze houden erg van warme en vochtige zomers. In deze blog geven we enkele tips hoe je de slakken komende zomer kunt voorkomen.

 

Slakken voorkomen

Voorkomen, is altijd beter dan genezen. Je kunt het voorkomen dat er te veel slakken in je tuin komen en ze je tuin aantasten.Dit kun je doen door planten te plaatsen die deze dieren niet lusten. Ook kan je een aantal van deze planten plaatsen naast de huidige planten in je tuin. Zo zijn slakken geen fan van planten met sterke geuren, zoals lavendel en munt. Door zulke planten naast de planten te plaatsen die ze erg lekker vinden, zul je de slakken ontmoedigen om van je mooie planten te eten.

 

Ruw materiaal strooien

Als er één ding is waar slakken niet van houden, dan zijn het wel ruwe en droge ondergronden. Droog, stekelig of ruw materiaal help perfect om slakken tegen te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaagsel en cacaodoppen. Door deze producten rondom je planten te leggen, houd je de slakken op afstand. Cacaodoppen zijn natuurlijke bodembedekkers die goed helpen tegen slakken. Daarnaast helpt dit product ook tegen katten en onkruid. Deze multifunctionele bodembedekker vind je bij 123Natuurproducten.

 

Natuurlijke vijanden

Een andere milieuvriendelijke manier voor het bestrijden van slakken is het inzetten van natuurlijke vijanden. Dit doe je door het voor andere dieren comfortabel te maken in je tuin. Zo is de egel een natuurlijke vijand van de slak. Je maakt het aantrekkelijk voor egels in je tuin door compost- en bladerenhopen te creëren. Het is van belang dat de egel in je tuin kan komen, maak dus een doorgang in je heg of schutting. Een andere natuurlijke vijand van de slak is de vogel. Vogels als eksters, merels en lijsters zijn dol op huisjesslakken. Vogelhuisjes kunnen bijdragen aan de hoeveelheid vogels in de tuin. Door ze af en toe bij te voeren vinden ze de weg naar jouw tuin een stukje sneller.