Pruimenboom Snoeien: Hoe en Wat, Tips

Het is belangrijk om bomen goed te verzorgen. Zo ook pruimenbomen. Het ingewikkelde aan bomen onderhouden is alleen dat elke boom verschillend is. Dat betekent dat elke boom vraagt om zijn eigen specifieke verzorging. Zelfs binnen de pruimenbomen heb je verschillende soorten die je dan ook niet allemaal dezelfde verzorging kunt geven. Gelukkig hoeft dat niet altijd ingewikkeld te zijn, als je maar even weet waar je op moet letten. Snoeien is voor elke boom een belangrijk onderdeel van de verzorging. Lees dit artikel goed door, dan weet je precies hoe je jouw pruimenboom moet snoeien en waarom.

 

Verschillende soorten

Zoals we al zeiden zijn er dus verschillende soorten pruimenbomen. Gelukkig is het zo dat het voor het snoeien niet zoveel uit maakt; het snoeien van verschillende pruimenbomen gaat vrijwel hetzelfde. De meest bekende pruimensoorten in Nederland zijn de Victoria en de Opal. De Victoria is langwerpig van vorm en is kleiner dan de gemiddelde pruim en hij is felroze van kleur. De Opal is ook al kleiner dan de gemiddelde pruim. Deze soort heeft echter een donkerblauwe kleur.

Het juiste gereedschap

Om een pruimenboom op de goede manier te snoeien is het belangrijk dat je beschikt over het juiste gereedschap. Sowieso moet dit gereedschap scherp genoeg zijn. Je beschadigt de takken van de pruimenboom wanneer je werkt met gereedschap dat onvoldoende scherp is. Wat veel mensen niet weten is dat deze dan gevoeliger kan worden voor schimmels. Daarom wil je naast scherp gereedschap ook schoon gereedschap hebben, allemaal om besmetting te voorkomen.

Snoeien in de juiste periode

Bij het snoeien van bomen, zoals ook bij een buxus snoeien, is het heel belangrijk dat je dit binnen een bepaalde periode doet. Het snoeien van fruitbomen en pruimenbomen kan namelijk niet het hele jaar door. Je kunt pruimenbomen het beste snoeien tussen medio april en medio september. Verder is het zo dat veel pruimenbomen in augustus rijpe vruchten. Dat betekent dat dit dus de periode is waarin geoogst kan worden. Daarom wordt het over het algemeen aangeraden om na de oogst te gaan snoeien. Belangrijk is om een dag uit te zoeken waarop het niet regent, omdat de pruimenboom dan zo snel mogelijk kan herstellen.

Tips voor het snoeien

Een hardnekkig fabeltje doet de ronde wat betreft het snoeien van pruimenbomen. Het zou namelijk zo zijn dat een boom met weinig vruchten na het snoeien veel meer vruchten zou geven. Dat is niet het geval, in tegendeel: na het snoeien kan het zelfs zo zijn dat een pruimenboom juist minder vruchten geeft. Het is dan ook belangrijk om een pruimenboom niet te vaak te snoeien, het liefst zo weinig mogelijk zelfs. Ga je toch snoeien, haal dan niet meer dan een derde van alle takken weg. Ook wanneer het gaat om een pruimenboom die ziek is. Sommige mensen hebben de neiging om juist dan veel te snoeien, maar het zal de boom geen goed doen.

Sporadisch je pruimenboom snoeien is dus prima, maar overdrijf het niet en houdt bovenstaande tips in je achterhoofd om te voorkomen dat je fouten maakt!