Categorieën
Huis

Wat mag juridisch doen tegen overlast van de buren?

Beter een goede buur dan een verre vriend is een uitspraak die veel mensen zouden willen nastreven, maar wat soms moeilijk te realiseren valt. Niet iedereen heeft een goede relatie met zijn of haar buren, en dat kan soms resulteren in hele ingewikkelde en moeilijke situaties. Zeker wanneer je echt overlast ervaart van de mensen naast je. Als dit dermate vervelend wordt en er niet meer met elkaar over te communiceren valt, dan is het een goed idee juridische stappen te ondernemen. Je moet je immers wel goed voelen in je eigen huis. Wil je weten wat je precies op juridisch gebied kunt ondernemen om deze overlast te verminderen? Je leest het hier.

Probeer toch te communiceren

En al gaat het niet over de situatie, het is wel verstandig om je buren te vertellen over dat jij juridische stappen wil zetten. Wie weet gaat dat zo hun grens over, dat ze zich toch willen aanpassen. Ook een gesprek met een derde kan een goed idee zijn, bijvoorbeeld een mediator. Die kan een gesprek over afspraken leiden (bijvoorbeeld: harde muziek alleen aan in het begin van de middag, of verbouwingsgeluiden het liefst niet meer na 6 uur ’s avonds) en zorgt ervoor dat beide partijen niet (opnieuw) in conflict raken.

Weet waar je het over hebt

Het is belangrijk dat je wel weet wáár je nou zoveel overlast van hebt. Houd bijvoorbeeld bij hoe vaak je overlast ervaart, en op welke tijden dit plaatsvindt. Maak desnoods een geluidsopname van de overlast, of film het. Houdt er wel rekening mee dat de buren in kwestie er waarschijnlijk niet zo van gediend zijn wanneer je hun ongevraagd filmt. En doe dit ook slechts in een openbare ruimte: anders doe jij ook iets wat volgens de wet niet mag. Op deze manier kun je echter wel beter je overlast bewijzen. Weet je niet zeker of je recht van spreken hebt, dan kun je ook eerst onderzoek doen naar de (mate van) overlast, door een onderzoeksbureau gespecialiseerd in overlastzaken, zoals strooming.nl.

Meldpunt overlast

De meeste gemeentes hebben een meldpunt voor overlast, waarbij je jouw overlast kunt melden en hier vaak direct geholpen wordt met je vraag wat je eraan kunt doen. Voor contact met jouw gemeente kijk je hier. Kan zelfs de gemeente je niet verder helpen, schakel dan hulp van de politie in.