We kunnen allemaal een steentje bijdragen aan een beter milieu. Dit kan zelfs al met een paar kleine stappen zoals het installeren van LED lampen. Ze zijn namelijk energiezuinig en ze gaan langer mee waardoor er minder CO2-uitstoot nodig is. Je kunt ledlampen zelf makkelijk thuis installeren en zo jouw steentje bijdragen aan het milieu.
LED staat voor light-emitting-diode. Als eerst is het belangrijk dat je goede led lampen koopt. Tegenwoordig zijn er op veel plekken betaalbare led spotjes te verkrijgen. Hoe wil je dat je lampen eruit gaan zien? Waar wil je ze plaatsen? De feeling van het licht en een lamp kan veel invloed hebben op de ruimte. De ene lichtkleur past beter bij het andere.
Stroomgestuurde- of een spanningsgestuurde led lamp?
Stroom en spanning, wat? Waarschijnlijk twee volledig onbekende termen, maar van groot belang dat je het verschil weet! Een spanningsgestuurde LED lamp werken op de stroomeenheid volt. Meestal staat op de LED lamp of deze op volt werkt. Met spanningsgestuurde lampen heb je de meeste mogelijkheden.
Een stroomgestuurde LED lamp werkt met de eenheid ‘milliampère’. Op de verpakking staat of jouw lamp stroomgestuurd is.
Daarnaast is het belangrijk dat je nadenkt over de fitting van de LED lamp. Deze moet dezelfde grootte hebben als de lamp. Anders past het niet.
Schakel je stroom uit voor de aansluiting!
Voor het aansluiten van beide lampen geldt: schakel je stroom uit voordat je het lampbolletje in de lamp draait. Kans op een schok is aanwezig.
Aansluiten van een spanningsgestuurde lamp
Een spanningsgestuurde lamp van 230 volt kan direct op het lichtnet worden aangesloten. LED lampen van 12 of 24 volt moeten aangesloten worden op een LED driver. Sommige LED lampen hebben al een ingebouwde driver, maar dit is niet altijd het geval. Onderzoek dus goed de lamp of deze een ingebouwde driver heeft. Wanneer de lamp dit niet heeft, moet het worden aangesloten op een LED driver en wanneer je meerdere lampen wil aansluiten moet je zelfs een parallelschakeling hebben.
Bij een LED parallelschakeling loopt de stroom van het plusje van de driver naar het plusje van de lamp. De stroom loopt weg via de minpool van de lamp terug naar de driver. Net als wanneer je batterijen in een apparaat stopt.
Aansluiten van een stroomgestuurde lamp
Een lamp die stroomgestuurd is, moet altijd spanningsloos aangesloten worden op een LED driver. Wanneer je geen LED driver gebruikt, ontploft de lamp en is deze niet meer bruikbaar. Wanneer je meerdere stroomgestuurde LED lampen wilt aansluiten, moet je een LED serieschakeling maken.
Door een serieschakeling stroomt er door elke lamp dezelfde hoeveelheid stroom. Een nadeel: als een lampje kapot gaat, doen de daaropvolgende lampen het ook niet meer. Ze hoeven dan niet allemaal defect te zijn – 1 voor 1 de lampjes checken en de defecte vervangen en ze zullen het allemaal weer doen.
Doe het zelf of vraag hulp
Het is een ingewikkeld iets; die lampen aansluiten. Ken je iemand in de buurt die jou kan helpen?