Categorieën
Handig

Wat is plexiglas eigenlijk? En waar kun je het allemaal voor gebruiken

Plexiglas is eigenlijk acrylaat. Er zijn veel verschillende namen van acrylaat bekend waarvan plexiglas de bekendste is. Jij kent plexiglas waarschijnlijk als een transparante heldere plaat. Door verschillende grondstoffen te smelten en onder de perfecte omstandigheden samen te voegen krijg je een vloeibare stof. Wanneer dit droogt krijg je plexiglas.

Je kan acrylaat oftewel plexiglas voor zo veel gebruiken. Daarom hebben wij een lijst gemaakt met zeven verschillende manieren waarop jij plexiglas kunt gebruiken. Zodat je misschien wel op de mooiste ideeën kan komen wanneer jij plexiglas aanschaft.

1. Vervangen van glas

De voornaamste manier om plexiglas te gebruiken is om glas te vervangen. Doordat het kunststof is breekt het minder snel en is een plexiglas plaat stukken goedkoper dan een glasplaat.

2. Naambordjes

Let maar eens op: de medewerker achter de kassa of in een warenhuis of een ander winkel heeft vaak een naambordje. Deze is vaak gemaakt van plexiglas.

3. Folderstandaards

Je ziet ze misschien niet altijd staan, maar in cafés worden folders soms op een leuke manier gepresenteerd. Vaak gebeurt dit in kleine standaarden van plexiglas.

4. Gevelletters

De grote lichtgevende letterbakken op de gevel van een bedrijf. Ook deze worden vaak gemaakt van plexiglas en hierdoor gaan ze lange tijd mee.

5. Balieplaten

Wanneer jij aankomt bij een balie in een gemeentehuis of misschien het ziekenhuis zal je zien dat de receptie wordt afgedekt. Dit wordt vaak gedaan met plexiglas om werknemers te beschermen. Zelfs spreekkamers en of de bezoekruimte hebben tegenwoordig plexiglas door corona. Om zo iedereen te beschermen tegen het virus.

6. Fotolijstjes

Bij veel fotolijstjes wordt er geen gebruik meer gemaakt van glas. Hoe vaak zie je wel niet dat deze gelijk stuk gaan wanneer ze vallen. Dit is door plexiglas verleden tijd.

7. Beschermboxen in musea

Ook in een museum kunnen grote schatten beschermd worden achter plexiglas. Dit plexiglas is soms een stuk dikker dan normaal plexiglas. Zo wordt het beschermd tegen diefstal maar ook tegen stof.

Plexiglas is de vervanger van glas

Zo zie je maar hoeveel voordelen plexiglas heeft ten opzichte van gewoon glas. Je kan het op zo veel manieren gebruiken. Het is daarnaast ook veel meer bewerkbaar, waardoor het snel gesneden of gebogen kan worden.