Categorieën
Klussen

Op het dak aan het werk? Pas hier goed op

Misschien kom jij nooit op het dak en laat jij dit het liefst over aan de professionals. Maar wellicht ben jij wel een echte doe-het-zelfer en ga je gewoon het dak op. Het is belangrijk om te denken aan je eigen veiligheid wanneer je het dak op gaat. Een kunststoffen dakgoot gaat jouw leven niet redden wanneer jij van het dak afglijdt. Ook niet professionele zekeringsapparaten kunnen tot ernstige ongelukken lijden. Safety first, dus waar moet je nu op letten wanneer jij op het dak gaat werken?

Veilig werken op een schuin dak

Op een hellend of schuin dak is het aan te raden dak beveiliging aan te leggen. Eyecatcher safety heeft permanente valbescherming beschikbaar. Deze val beschermingen bieden veiligheid aan beroepsmatige dakwerkers of doe-het-zelf’ers. Daarnaast zorg je voor een veiligheidsharnas met de bevestigingspunten op jouw borst. Het ankerpunt wordt hier vaak bevestigd aan de andere kant van het dak of op de nok. Ook het valgewicht is extreem belangrijk om een veilige situatie te creëren.

Veilig werken op een plat dak

Op en plat dak heersen er andere gevaren dan op een schuin dak. Je kan je goed bewegen, maar de meeste installaties bevinden zich vaak aan de randen. Hierdoor is er een groot risico op valgevaar. Op een plat dak kan je gemakkelijk hekwerken plaatsen, deze worden dan ook voorgeschreven. Wanneer er geen hekwerken geplaatst kunnen worden is er nog de mogelijkheid tot het plaatsen van ankerpunten en leeflijnen. Zo kunnen werklieden en dakwerkers zich individueel zekeren.

Wat als ik van het dak val?

Dat is helemaal afhankelijk van jouw verzekering. Je moet hierbij rekening houden met of jij op een plat dak of een hellend dak hebt gewerkt. Verzekeringen hiervoor zijn als particulier lastig af te sluiten. Een bedrijf kan hiervoor gerichtere verzekeringen afsluiten voor meerder werknemers. Het is dus aan te raden jouw dakrenovaties over te laten aan een specialist. Wil je toch zelf op het dak bezig. Schaf dan de juiste materialen aan en doe vooronderzoek. Zodat jij exact weet welke maatregelen er op het dak gelden.