Categorieƫn
Handig

Wat is NEN 2580?

Voor een bedrijfspand is het handig om een NEN 2580 meting uit te voeren. Met deze meting wordt onder andere de oppervlakte van het pand berekend. Wat is een NEN 2580 meting precies? En wanneer is het nodig om een meting te laten uitvoeren?

Uitleg over de NEN 2580

De NEN 2580 is een meting die de oppervlaktes en de inhoud van gebouwen en panden vaststelt. De NEN 2580 meting is de norm in Nederland voor het vaststellen van oppervlaktes in panden. Doordat ieder gebouw op dezelfde manier gemeten wordt, is het ook eenvoudiger om de gebouwen met elkaar te vergelijken. Op basis van de NEN 2580 worden bijvoorbeeld ook huurprijs bepaald. Huurders kunnen deze meting ook gebruiken om te controleren of het aangegeven oppervlak op het huurcontract wel klopt.

Wat staat er in een NEN 2580 meetrapport?

Na het uitvoeren van de meting krijg je een meetrapport. Hierin wordt de inhoud van het gebouw op verschillende manier gegeven. Er wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen de gebruiksoppervlakte en de bruto oppervlakte. De bruto oppervlakte is de totale oppervlakte van het gebouw. De gebruiksoppervlakte of het verhuurbare oppervlakte is het gebied dat daadwerkelijk gebruikt kan worden door huurders.

Een meting aanvragen

Een NEN 2580 meting wordt altijd uitgevoerd door het NEN. Het NEN is een onafhankelijke partij die ingezet kan worden voor metingen van gebouwen. Het NEN heeft dus geen belangen bij een bepaalde partij. Hierdoor zijn de metingen altijd betrouwbaar en objectief. De NEN 2580 meting is ook de norm qua oppervlakte metingen in Nederland. Het is daarom belangrijk om de meting te laten uitvoeren op deze manier. Het gebouw kan dan namelijk beter vergelijken worden met vergelijkbare gebouwen.

Een NEN 2580 meting kan op twee verschillende manieren plaatsvinden. Bij de eerste manier komt er een meter langs op de locatie. Deze meter zal dan zelf het gebouw inspecteren en opmeten. Bij de tweede manier wordt de meting gebaseerd op bouwtekeningen en andere documenten. Er hoeft dan dus geen meter langs te komen op locatie. Bij beide manieren ontvang je een uitgebreid rapport met alle informatie erin.