Categorieën
Klussen

Wat is lichtkoepelbeveiliging en wat zijn de voordelen?

Een gat in jouw dak, dat is wat zo’n lichtkoepel eigenlijk is. Om deze reden is het goed om valbescherming te bouwen rondom een lichtkoepel. Deze kan permanent zijn, maar je kan hem ook instaleren wanneer je bezig gaat op het dak. Maar wat is lichtkoepelbeveiliging en waarom zou jij het nodig hebben?

Iets dat onderschat wordt door veel dakwerkers is een dakraam. Je hoeft maar een paar stappen naar achter te doen en je kunt er gemakkelijk doorheen gaan. Vaak zijn de koepels van plexiglas en hierdoor niet sterk genoeg om meer dan 50 kilogram te dragen.

Wat voor lichtkoepelbeveiliging is er?

De meest voorkomende lichtkoepelbeveiliging is het plaatsen van een hekwerk. Gezien lichtkoepels vaak worden geplaatst op platte daken is het vrijwel altijd mogelijk een hekwerk te plaatsen. Wanneer je gaat voor een permanent hekwerk zal je ten alle tijden veilig rondom jouw dakraam kunnen lopen. Deze meest voorkomende beveiliging kan snel en technisch geplaats worden. Hierbij is het niet nodig om gaten te boren in een al afgedicht dak.

Wat zijn de voordelen van een lichtkoepelbeveiliging?

Door slimme en innovatieve technieken kunnen deze hekwerken in een handomdraai geplaatst worden. Maar wat zijn nu de voordelen van een dergelijke beveiliging?

  1. Voorkomen van valgevaar

Je wil ten alle tijden voorkomen dat er überhaupt en kans is om te vallen. Deze hekwerken nemen het meeste gevaar weg. Natuurlijk zijn ze nooit 100% valbestendig, maar wanneer ze professioneel geplaatst worden kan jij er met zekerheid vanuit gaan dat je veilig bent op het dak.

  1. Regels omtrent verzekeringen

Wanneer er een hekwerk wordt geplaatst moet hij voldoen aan een aantal regelgevingen. Hierdoor ben jij als dakwerker verzekerd wanneer er iets misgaat op grote hoogte. Dit is een voordeel van de professionele hekwerken van bijvoorbeeld Vectaco.

  1. Permanente of tijdelijke beveiliging

Een ander voordeel is dat jij zelf kan kiezen. Wordt er vaker op het dak gelopen dan kan je kiezen voor permanente beveiliging rondom de lichtkoepels. Wanneer er eens per jaar het dak betreedt wordt hoeven er geen dergelijke maatregelen genomen te worden en kan je kiezen voor een tijdelijke beveiliging.

Het is goed om jouw dak altijd goed te voorzien van de juiste beveiliging. Wanneer je niet de juiste maatregelen hebt getroffen kan dit slecht uitpakken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.