Categorieƫn
Huis

Wat is het verschil tussen Litecoin (LTC) en Ethereum (ETH)?

Litecoin (LTC) en Ethereum (ETH) zijn twee van de meest populaire cryptocurrencies. Je kunt ze kopen op elk bekroond handelsplatform, maar met letterlijk duizenden verschillende soorten cryptocurrencies is het moeilijk om de verschillende munten te vergelijken. Dit geldt ook voor Litecoin en Ethereum. In dit artikel nemen we de belangrijkste verschillen tussen deze cryptocurrencies onder de loep en kijken we welke van de twee beter zou kunnen zijn.

 

Het doel van Litecoin en Ethereum

Het eerste wat je moet weten over Litecoin en Ethereum is dat de twee cryptocurrencies heel verschillende dingen doen. Litecoin is een splitsing, of een fork, van de oorspronkelijke cryptocurrency Bitcoin, die bedoeld was als peer-to-peer digitaal geld. In essentie is Litecoin, zoals de naam al doet vermoeden, een “lichtere” versie van Bitcoin die snellere transacties en lagere transactiekosten toelaat. Het doel van Litecoin is dan ook snelle en goedkope digitale betalingen.

Ethereum daarentegen is gemaakt voor een heel ander doel. Hoewel Ethereum ook kan worden gebruikt voor betalingen, startte Ethereum het tijdperk van de Blockchain 2.0. Bij deze blockchain technologie werden er ook andere dingen mogelijk op de blockchain dan enkel betalingen doen. Door het gebruik van slimme contracten of zelfuitvoerende contracten gemaakt van code, maakt de Ethereum blockchain het mogelijk om gedecentraliseerde applicaties (Dapps) te ontwikkelen die zonder tussenpersonen kunnen werken.

Dus als je begint met LTC kopen is het goed om te weten wat het verschil is met ETH. De twee cryptocurrencies vervullen twee totaal verschillende doelen maar toch zijn er een aantal gemeenschappelijke kenmerken die we gaan bespreken in het vervolg van dit artikel.

 

De transactiekosten en de snelheid van Litecoin en Ethereum

Als het gaat om de goedkoopste transactiekosten tussen Litecoin en Ethreum is Litecoin de duidelijke winnaar. Door de steigende populariteit van Ethereum en het steeds groter wordende aantal Dapps die draaien op het netwerk, zijn de transactiekosten enorm duur geworden. We moeten er wel bijzeggen dat Ethereum bezig is met versie 2.0. Deze update veranderd het consensusmechanisme van Ethereum naar het proof-of-stake principe. Hierdoor worden de transactiekosten van Ethereum in de toekomst een stuk goedkoper. Tot die tijd is Litecoin op dit onderdeel de onbetwiste winnaar. Hoewel Litecoin de overhand heeft als het gaat om lagere transactiekosten, heeft Ethereum het voordeel als het gaat om de transactiesnelheid. De gemiddelde bloktijd, oftewel de tijd om een nieuw blok of een groep transacties aan de blockchain toe te voegen, is ongeveer 15 seconden op Ethereum netwerk en 2,5 minuut op het Litecoin netwerk.

 

Conclusie

Hoewel je dit artikel misschien wilde lezen om te zien welke cryptocurrency de strijd tussen Litecoin en Ethereum zou winnen, moeten we concluderen dat er eigenlijk geen winnaar is. Ethereum en Litcoin vervullen een totaal ander doel en zijn daarom perfect naast elkaar te gebruiken. Litecoin kun je zien als het zilveren broertje van Bitcoin, dat vaak wordt gezien als het digitale goud. Litecoin heeft door de jaren heen zijn veerkracht laten zien. Dit is vooral belangrijk als je bedenkt dat de meeste cryptocurrencies uit de begindagen van crypto zo goed als allemaal niet meer bestaan, afgezien van Bitcoin en Litecoin. Aan de andere kant heeft Ethereum veel meer functionaliteit en potentiƫle gebruiksmogelijkheden dan Litecoin, omdat het de gedecentraliseerde wereldwijde supercomputer wil zijn die ontwikkelaars overal wil voorzien van rekenkracht om de volgende generatie van gedecentraliseerde applicaties te bouwen.