Liefhebbers van interieur en interieurtrends zullen als geen ander weten dat er op het moment een vloer is die alle harten van interieurstylisten lijkt te veroveren: de visgraatvloer. Deze vloer, waarbij platen diagonaal gelegd worden, is de meest geziene vloer in moderne inrichtingen en de meest geliefde vloer onder trendy interieur liefhebbers. Als je zelf een visgraat vloer in je huis wil leggen, wat zijn dan de beste tips hiervoor? Wij hebben een overzicht samengesteld.
PVC vloer
Bij het leggen van een voer moet eerst de keuze gemaakt worden of je de voorkeur geeft aan laminaat of aan pvc. De laatste jaren kiezen mensen echter steeds vaker voor een visgraat pvc, wat een kunststof materiaal is. Hier wordt de voorkeur aan gegeven omdat je met het blote oog eigenlijk niet kunt zien dat je niet te maken hebt met echt hout, maar dat je wel de voordelen hebt van een kunststof vloer. Zo is een vloer van pvc 100% waterbestendig en kan hij ook werken met vloerverwarming. Doordat hij heel lang meegaat is deze vloer ook een duurzame keuze. Dat betekent dat je ook bijdraagt aan een groenere wereld.
Zelf leggen of laten legen?
Als je heel handig bent en geen twee linkerhanden hebt, dan zou je kunnen overwegen om zelf je visgraat vloer te leggen, Toch kun je ook, wanneer je verzekerd wil zijn van mooi resultaat, kunnen overwegen om dit te laten doen door een professional. Zo weet je zeker dat de vloer er mooi bij zal liggen.
Pakken acclimatiseren
Als je een laminaat visgraat vloer gaat leggen, dan is het belangrijk dat de vloerdelen eerst acclimatiseren. Daarom wordt vaak aangeraden om pakken 48 uur voordat je de vloer gaat leggen al in de ruimte te plaatsen waar je vloer gelegd gaat worden. Hierdoor kunnen de planken al even werken aan het binnenklimaat.
Ondergrond schoonmaken
Daarna is het belangrijk om de ondergrond schoon te maken. De ondergrond waarop een vloer gelegd gaat worden mag geen vuil bevatten en ook moet je geen stof op de ondergrond hebben.
Letten op afstand punten
Het is belangrijk dat je de vloer niet direct tegen de muur legt, maar gebruik maakt van afstandspunten. Om hier verzekerd van te zijn kun je gebruik maken van afstandhouders. Deze zorgen ervoor dat de vloer niet te strak tegen de muur aan wordt geplaatst en heeft de vloer tevens de mogelijkheid om te werken, om eventueel nog uit te zetten.
Bepaal de legrichting
Nadat je de visgraat vloer hebt laten acclimatiseren in de omgeving, kun je in de tussentijd al wat voorbereidingen treffen, zoals het bepalen van de legrichting Je kunt dus bepalen vanaf welke wand je de vloer gaat leggen en hoe je verwacht dat hij eruit gaat komen te zien. Over het algemeen wordt er bij een visgraat vloer vanaf het meest aanwezige lichtpunt gelegd, bijvoorbeeld het grootste raam. Vanaf daar ga je doorwerken. Omdat dit vaak aan de smallere zijde van het huis is, leg je de visgraat vloer automatisch verticaal, dus in de lengte.