Krijg jij ook al direct een vakantiegevoel bij het horen van het woordje chalet? Een chalet doet direct denken aan een ruim houten huisje, met fijne haard, een relaxte bank en genoeg rust. Maar is dat eigenlijk wel de juiste omschrijving voor een chalet? Want: wanneer mogen we een huisje officieel een chalet noemen? Wij helpen je uit de brand en leggen je in dit artikel precies uit wat een chalet is!
De geschiedenis
Vroeger was een chalet een huisje (of eigenlijk beter gezegd – boerderij) waar je met een familie, of meerdere families, in woonde. Omdat deze huisjes zich bevonden in streken waar de winters erg koud waren, werden deze huisjes alleen in de zomer gebruikt. Vandaar dat de term chalet je aan vakantie doet denken, waarschijnlijk. De naam ‘chalet’ komt voort uit het Latijn: ‘Calittum’ betekent onderdak. Herders verbleven hier terwijl ze melk, boter, kaas en/of eieren produceerden van hun vee.
Zo zag het eruit
Een chalet was vroeger vaak gebouwd van hout, met platte danken en zware luiken voor de ramen. Als je door Zwitserland en omstreden rijdt, zie je vandaag de dag nog steeds veel van deze huisjes. Door globalisering en de toenemende mogelijkheden om de wereld rond te reizen, werd het chalet niet alleen bekend in Zwitserland, maar door heel Europa. Het chalet was altijd een vrijstaand huisje, en dat is het nog steeds. Ook het houten uiterlijk hebben chalets van deze tijd nog niet verloren.
Chalets vandaag de dag
Hoewel chalets dus vroeger vooral het uiterlijk hadden van een boeerderij of herberg en vooral een praktische functie hadden, zijn ze vandaag de dag een stuk comfortabeler. En geschikter om je vakantie in door te brengen. Toen de chalets uit Zwitserland kwamen gebruikte men ze vooral veel om in de winter in te vertoeven, maar ze zijn ook uitermate geschikt als zomerhuisejs tijdens een vakantie. Veel mensen huren een chalet in de vakantie, maar sommigen kiezen er ook voor om er eentje te komen, zodat ze altijd een plek hebben om tot rust te kunnen komen. Wil je een chalet kopen, lees je dan altijd goed in over het klimaat op de plek waar je het huisje wil aanschaffen.