Categorieën
Huis

Antieke meubels in je huis en tuin: zo ga je er mee om

Heb jij een voorliefde voor oude en antieke meubels? Dan wil je natuurlijk wel weten hoe je ze op de kop kunt tikken, opknappen, verven en lakken of gedeeltelijk restaureren. Hoe je dat precies doet? Dat vertellen we jou graag in deze blog. Voor al je geliefde meubels die binnen én buiten staan!

Gewoon bij de kringloop

Je oude meubels opknappen is helemaal niet zo moeilijk. Ook het vinden van prachtige antieke meubels is een fluitje van een cent. Zo zijn er een aantal technieken. We vertellen je eerst waar je deze meubels kunt vinden. Natuurlijk heb je dure winkels die gespecialiseerd zijn in antieke meubels. Maar soms kun je de prachtige en waardevolste meubels gewoon bij de plaatselijke kringloop vinden. Maak er een sport van om deze pareltjes te vinden. Vaak doe je dat door langs meerdere kringloopwinkels te struinen.

Onbehandeld hout kun je bewerken met verniswas of polyvine. Deze zijn beide in verschillende kleuren te koop. Breng het dun met een kwast aan. Let op dat je niet twee keer over dezelfde plek gaat, anders krijg je kleurverschil. En dat wil je natuurlijk niet met een mooi antiek meubelstuk!

Je kunt er ook voor kiezen om geverfde of gelakte meubels op te knappen. Dan maak je hem eerst helemaal schoon. Vervolgens ontvet je het meubelstuk volledig. Doe dat met een witte doek, dan kun je zien of de kast nog vuil afgeeft. Geeft vervolgens het meubelstuk een nieuw kleurtje. Je kunt er ook nieuwe knoppen of handvatten op monteren.

Wil je een meubelstuk juist ouder laten lijken?

Gebruik dan distressing. Dit is het ouder maken van een meubelstuk en er meer een verweerde look aan te geven. Je gaat dan aan de slag met het gedeeltelijk opschuren van de hoekjes, de randen, de bodem en de poten. Maar ook de knoppen en de handgrepen moeten eraan geloven.

Om er een extra effect aan te geven kun je er ook voor kiezen om de eerste laag verf een lichtere kleur te geven. Daarna doe je de originele kleur eroverheen. Als je dan de boel weer gaat opschuren dan komt er een lichtelijke kleur vrij. Dit geeft een authentiek effect!

Tip!

Wil je jouw meubels de tuin geven die ze verdienen? Kies dan voor een antiek of tijdloos tuinontwerp! Zo kun je de omgeving aanpassen aan je lievelings antieke meubels.