Categorieën
Huis Klussen

Wat is de betonplex en wat kun je er allemaal mee?

Grote kans dat je nog niet weet wat betonplex is. Goed nieuws! Dat leggen we je in dit artikel uit. Het heeft namelijk razend veel mogelijkheden, waar ook jij baat bij kunt hebben.

Betonplex is een razendsterke plaat en werd oorspronkelijk gebruikt voor het maken van bekisting waar beton ingestort werd. Inmiddels heeft het veel meer praktische fucnties. Zo zit het in speeltoestellen of aanhangwagens.

Waar bestaat betonplex uit?

Betonplex is een zeer sterk plaatmateriaal die van een epoxy toplaag voorzien is. In die toplaag zijn twee verschillende soorten kunsthars verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de laag bestand is tegen water en krassen. Dit is nodig, want het storten van beton vergt natuurlijk een ijzersterke behuizing. Ook moet het beton niet gaan hechten aan het materiaal, dan zou het vervolgens niet verplaatsbaar meer zijn. Nadat het beton gehad is kun je betonplex nog heel makkelijk verwijderen. Bizar, toch? Daarom kun je betonplex platen ook meerdere keren hergebruiken.

Andere functies

Omdat betonplex dus zo handig is wordt het tegenwoordig voor meer gebruikt dan alleen een omhulsel voor beton. Zo noemden we al dat er tegenworodig speeltoestellen en aanhangwagens van gemaakt worden, maar ook worden er meubelstukken van gemaakt, of hokken voor dieren. Zelfs een keukenblad kan bestaan uit betonplex! Als je betonplex platen van een goede kwaliteit hebt, dan kun je er in principe alles van maken wat je zou willen.

Waar moet je op letten?

Wil je betonplex platen kopen, dan zijn er wel een aantal zaken die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Zo is betonplex in principe bestand tegen vocht, maar si het wel slim om de kopse kant van je plaat waterdicht te laten maken. Dan zou je van je betonplex platen zelfs een aquarium kunnen maken als je zou willen.

Inspiratie

Kun je niet wachten om met betonplex aan de slag te gaan? Kijk dan vooral even op deze Pinterest pagina- die vol staat met betonplex ideeën. Daar zie je bijvoorbeeld een afzuigkap, boekenkast, bedinstallatie of een tv-meubel van betonplex. En je kunt het nog zelf maken ook! Mits je twee linkerhanden hebt, natuurlijk.