Werken op hoogte is niet voor iedereen weggelegd. Hoogtevrees is een van de meest voorkomende fobieën en we kunnen ons voorstellen dat deze mensen niet direct staan te springen om aan het werk te gaan op grote hoogtes. Toch zijn er ook heel wat waaghalzen die van werken op hoogte zelfs kun professie gemaakt hebben. Voor het werken op hoogte moet je echter aan een heleboel andere dingen denken dan bij de gemiddelde kantoorbaan. Benieuwd met wat voor zaken je bijvoorbeeld zoal rekening mee zou moeten houden? In dit artikel sommen wij de belangrijkste punten voor je op. Alles wat je nodig kunt hebben voor werken op hoogte, van trappen tot steigers tot aan valbeveiliging kun je bestellen bij Skyworks.
Wet- en regelgeving
Hoewel je het waarschijnlijk zelf ook een fijn idee vindt om beveiligd de hoogte in te gaan, zijn er ook heel wat regels die van je eisen dat je voldoende rekening houdt met de veiligheid. Dit heeft alles te maken met de Arbowet, die de veiligheid van werknemers beschermt. Je kan dus niet “zomaar” op grote hoogte aan de slag gaan. Hiermee wordt het risico op gevaar, zoals de mogelijkheid om te vallen, zo goed mogelijk geminimaliseerd.
Valbeveiliging
Alle werkzaamheden die worden uitgevoerd op 2,5 meter hoogte of hoger, dienen gebruik te maken van valbeveiliging. Als we het Arbobesluit erbij halen, dan kun je daar het volgende in lezen: “Arbeidsomstandighedenbesluit 3.16. Valgevaar: Er is in elk geval sprake van valgevaar bij aanwezigheid van risicoverhogende omstandigheden, openingen in vloeren, of als het gevaar bestaat om 2,5 meter of meer te vallen.” Hoe je vervolgens gebruik maakt van valbeveiliging, is aan jou. Je kunt ervoor kiezen om met individuele valbeveiliging te werken, maar zou ook gebruik kunnen maken van een veilige zone.
Individuele valbeveiliging
Als je kiest voor het gebruiken van individuele valbeveiliging, dan maak je vaak gebruik van een kabelsysteem met verschillende ankerpunten, die je bijvoorbeeld handmatig hebt verankerd op het dak. Door het kabelsysteem, waarbij de kabels vervolgens weer bevestigd zijn aan het lichaam, ben je verbonden aan het ankerpunt terwijl je toch vrij kan bewegen (tot een zekere hoogte althans). Je zou ook kunnen kiezen voor een veiligheidslijn. Hierbij zit je niet geankerd aan een vast punt, maar is het de lijn die verankerd is. Jij kunt je vervolgens, mits je geankerd bent aan de veiligheidslijn, redelijk vrij bewegen.
Veilige zone
Je kunt bij werken op hoogte ook kiezen om te werken met een zogeheten ‘veilige zone’. Dit is een afgebakende zone wat men kan aanbrengen op een plat dak. Je mag hier dan veilig bewegen zonder dat je verankerd hoeft te zijn. Het is echter wel belangrijk dat er rondom de veilige zone tot aan de dakrand minstens een afstand van 4 meter is. Mocht je dan binnen de veilige zone vallen of struikelen, val je waarschijnlijk óp het dak en niet van de rand. De veilige zone kan je afzetten met een looppad en de personen werkzaam in de veilige zone hoeven geen individuele valbeveiliging te dragen.
Vallijnen gereedschap
Tot slot is het ook waardevol om vallijnen voor je gereedschap te hebben. Wanneer je bijvoorbeeld met zwaar gereedschap werkt op grote hoogte, kan het gevaarlijk zijn wanneer je dit per ongeluk laat vallen. Stel je voor dat het ineens op iemands hoofd terecht komt – dat zou dodelijk kunnen zijn. Door vallijnen te bevestigen aan je gereedschap ontwijk je het risico dat je iemand die langs jullie werkzone loopt schade op zou kunnen lopen.