Categorie├źn
Geld Huis

Waarom overstappen op LED verlichting echt noodzakelijk is

Iedereen kent het wel: LED verlichting. Heel mooi en ook duurzaam, maar wat is LED nou precies en waarom moeten we nu juist overstappen?

LED verlichting

Een LED (Light Emitting Diode) is een elektrische halfgeleidercomponent opgebouwd als een diode, die bij stroomdoorgang in de gewenste richting, licht uitsrtaalt. Op die manier heb je dus altijd licht waar je het wil hebben. Dat wil zeggen dat je minder licht verspilt. Bij een TL-lichtbuis, is de doorlaatrichting 360 graden, omdat de buis rond is. Bij LED verlichting is de doorlaatrichting 180 graden en verspilt dus minder licht.

Duurzamer licht

De LED verlichting is een stuk duurzamer dan de traditionele verlichting die we kennen. Een LED lamp gaat gemiddeld tot wel 50.000 branduren mee, terwijl een halogeenlamp of gloeilamp maar een gemiddelde levensduur heeft van 2.000 uur. Een LED lamp gaat dus ongeveer 25 keer langer mee. Gezien een LED lamp 6 keer duurder is dan de standaard lamp, ben je in het begin misschien een kleine investering kwijt aan de lampen, maar de levensduur zal deze investering er binnen een jaar weer uithalen.

Energiezuinig

In de praktijk is een LED lamp tot wel 90% zuiniger dan een gloeilamp. In de laatste 6 jaar zijn de energieprijzen flink gestegen, dus een duurzame lamp is in de huidige markt wel erg aantrekkelijk. Gezien het zuinige energieverbruik en de lange levensduur, wordt het kiezen voor LED verlichting wel steeds verleidelijker. Je kan kiezen uit alle soorten en maten. Bij led-wereld.be hebben ze keus uit alle kleuren LED licht die je graag zou willen en doe goed passen bij jouw in huis.

Geen trillend licht

LED licht heeft geen zogeheten frequente trillingen, wat vermoeiend is voor je ogen. TL licht heeft die trillingen bijvoorbeeld wel. Je ziet het ook soms wel schokken tijdens het licht geven. Heel vervelend. Lampen met LED hebben deze trilling helemaal niet, waardoor het licht van deze lampen minder vermoeiend is voor de ogen. Naast het voordeel dat deze verlichting een stuk goedkoper en duurzamer is, is het licht wat eraf komt een stuk minder vermoeiend om in te werken dan conventionele verlichting.

Geen chemisch afval

TL lampen en spaarlampen bevatten zogeheten kwikdioxide. Dat maakt dat deze lampen onder het chemisch afval toebehoren en niet zomaar mogen worden weggegooid. In LED lampen zit geen kwikdioxide, dus behoren deze lampen niet tot chemisch afval en hoeven ze niet apart te worden weggegooid. Genoeg redenen om over te stappen op LED verlichting in huis of op kantoor.