Een vuurwants kan soms even schrikken zijn. Het is niet een kever of een lieveheersbeestje, maar ziet er wel een beetje zo uit. Wat moet je allemaal weten over dit insect?
Gevaarlijk op niet?
Op het eerste gezicht lijkt een vuurwants niet heel vriendelijk en hij ziet er ook giftig uit. Ze zijn plat en hebben een vuurrood jasje met zwarte stippen. Daarmee lijkt hij wat op het lieveheersbeestje. Met dit opvallende schild schrikt hij andere dieren af. Vogels blijven bijvoorbeeld liever uit de buurt van de vuurwants door deze kleuren. Zo manoeuvreert hij zich door de tuin. Vaak zie je de vuurwantsen verschijnen rond mei. Dan komen ze tevoorschijn uit hun winterschuilplaats en zoeken ze een partner.
Vuurwantsen in je tuin
Veel mensen denken dat een vuurwants gevaarlijk is. Dat valt dus reuze mee. Het beestje helpt vaak zelfs om je tuin op te ruimen. Dat komt doordat de vuurwants zijn voedingsstoffen haalt uit afgevallen bladeren en dode insecten. Vuurwantsen hebben net als bedwantsen een zuigsnuit en zuigen dus de bruikbare stoffen naar binnen. Een vuurwants zal je dan ook nooit kunnen bijten.
Vuurwantsen in groepjes
Deze insecten leven vaak in groepjes. Als ze rond mei de tuin inkomen, is dat vaak te zien doordat ze met vele zijn. Door de opvallende rode kleur van hun schild en het feit dat ze met zo vele zijn, blijven ze vaak niet onopgemerkt. Het beestje kan namelijk ook niet vliegen, dus ze zijn gebonden aan de grond. Vaak zie je massaal zitten op de stam van een lindeboom of in de buurt van kaasjeskruid.
Hoe planten ze zich voort?
Mei is ook de maand waarin de vuurwantsen gaan paren. Ze komen uit hun schuilplaats om een partner te zoeken. Het vrouwtje verspreidt een geur om zo een mannetje te lokken. De vuurwants heeft een zeer langdurige paring (twaalf uur tot wel zeven dagen), waarbij het vrouwtje en mannetje gehecht blijven. Dit paringsproces duurt zo lang om meerdere redenen. Het mannetje hecht zich aan het vrouwtje vast, zodat ze niet met een ander mannetje kan paren. Ook kan hij op deze manier proberen om zo veel mogelijk eitjes te bevruchten. Dat betekent natuurlijk meer kans op slagen. Als het mannetje langer doorgaat, bestaat er minder kans dat het vrouwtje ook nog gaat paren met een ander mannetje.
Nimfen
In de zomer worden de eitjes in kleine tunneltjes gelegd waar de baby wantsjes tevoorschijn komen. Die worden ook wel nimfen genoemd. Ze hebben nog geen schild en ze zijn dus minder herkenbaar dan hun ouders. Wel zie je al snel dat hun rug rood kleurt en dat hun jasje begint te vormen. Er groeien langzaam zwarte tekeningen op hun rug, waar de vleugels later komen te zitten. Het beestje heeft wel vleugels, maar deze zijn onderontwikkeld en daarom kunnen ze niet vliegen. Aan het eind van de zomer zijn de nimfen volgroeid en zijn het volwaardige vuurwantsen. Alleen de volledig volgroeide insecten kunnen de winter overleven door zich verdoken te houden onder stenen, bladeren of onder de grond.
Vuurwants bestrijden
Mocht je het niet zo fijn vinden dat dit gekke beestje in je tuin rondloopt, kan je er natuurlijk voor kiezen om ze te verjagen. De insecten zitten vaak in dichte gewassen, waar ze zich goed kunnen verstoppen, maar ze komen ook vaak genieten van de zon. Dan kan je ze goed zien zitten op een muurtje of boomstam. Ze vallen natuurlijk goed op met hun rode kleur. Als je ze liever niet in je tuin ziet, kan je bijvoorbeeld de schuilplekjes van de insecten weghalen. Zorg ervoor dat je het onkruid wiedt en maak ook de naden en kieren van het huis dicht, zodat ze niet zomaar naar binnen kunnen komen.
Verplaats de planten
Mocht je nou wel vaker bezoek krijgen van een vuurwants in je huis, kan het zijn dat een van zijn favoriete planten vlakbij de deur staat. Het kan je dan gebeuren dan het beestje verdwaald en zo naar binnen loopt. Als je liever geen insecten in je huis hebt rondlopen, zal je misschien de planten moeten verplaatsen. Vuurwantsen zitten graag in een Hibiscus, Acacia of Linde. Staat een van deze planten of struiken in de buurt van de deur, kan je ze misschien beter verplanten naar een plekje achterin de tuin.
Vergif
Het gebruik van gif of bestrijdingsmiddelen tegen vuurwantsen is sterk af te raden. De kleine beestjes doen namelijk niemand kwaad en ook je tuin molesteren ze niet. Eigenlijk helpen ze alleen maar een beetje de tuin schoon te houden. Mocht je ze toch willen verdrijven, gebruik dan geen bestrijdingsmiddelen. Die zijn vaak erg giftig en doen meer kwaad aan je tuin dan de vuurwantsen zelf. Vuurwantsen zijn altijd maar van korte duur in je tuin te vinden en ze gaan vaak ook snel weg. Je kan de beestjes dus prima laten zitten.
Studies
Er zijn er verschillende studies gedaan naar het kleine beestje. Uit het sap dat de vuurwantsen opzuigen uit planten en bladeren, maken de vuurwantsen een gecompliceerd gif. Ze verspreiden dit vaak als een afweersysteem tegen bijvoorbeeld vogels. Dat geeft ook een geur mee en het kan zijn dat je dat thuis wel eens geroken hebt, als je vuurwantsen in de tuin hebt. Naar dat gif wordt onderzoek gedaan. Het gif heeft een zeer sterke antibacteriële werking. De stof dood namelijk bacteriën die ondertussen resistent zijn geworden tegen antibiotica. Het stofje staat bekend als Pyrrhocorine, maar staat nog in de kinderschoenen. Voordat er een vuurwantsgeneesmiddel komt, moet er eerst nog flink wat onderzoek gedaan worden.