Categorieën
Handig Klussen Tools

Gootsteenontstopper zelf maken: zo doe je dat

Niets vervelender dan een verstopte gootsteen. Zeker op momenten dat de winkel dicht is. Gelukkig kan je ook zelf gootsteenontstopper maken.

Een verstopte afvoer

Het water loopt niet meer goed weg en borrelt omhoog in de afvoer. Je voelt de bui alweer hangen. De afvoer is verstopt. Heel vervelend natuurlijk, want dat soort huiselijke ongemakkelijkheden komen nooit op een gelegen moment. Ontstoppen dan maar weer. Vaak komt een verstopte afvoer door te veel etensresten, vet of papier. Ook kunnen kleine zaadjes, kruimels en pitjes voor een verstopte afvoer zorgen. Zorg er daarom altijd voor dat je zo min mogelijk door het putje wegspoelt. Koop een afvoerfilter of een bakje die je in de gootsteen kan zetten, die de meeste etensresten al gelijk filtert en het water doorlaat. Dat scheelt je een hoop gedoe.

Goed zorgen voor je afvoer

Om te beginnen kan je er dus voor zorgen dat er in de eerste instantie niet veel etensresten of andere troepjes door je afvoer worden gespoeld. Gooi bijvoorbeeld ook zo min mogelijk jus en vet in de gootsteen. Neem een oud melkpak en giet het vet daarin, die kan je vervolgens dichtdraaien en weggooien. Dat scheelt al een heleboel dikke smurrie in je afvoer. Daarnaast is het best goed voor je afvoer om hem af en toe een beurt te geven. Zo voorkom je ook dat hij in een keer heel vol zit. Om de twee of drie maanden kan je hem wel grondig reinigen.

Zelf gootsteenontstopper maken

Je hebt maar twee ingrediënten nodig om zelf gootsteenontstopper te maken: baking soda en azijn. Je moet deze twee ingrediënten niet eerst met elkaar mengen, maar na elkaar gebruiken. De reactie van baking soda en azijn zorgt er namelijk voor dat het vuil wordt losgeborreld.

Zo ga je te werk

Vul een waterkoker tot het maximum met water en breng dit aan de kook, giet het hete water leeg in het putje. Gooi er dan een scheut baking soda overheen. Vul de waterkoker opnieuw tot het maximum met water, voeg er een scheut azijn aan toe en breng weer aan de kook (zo ontkalk je ook gelijk de waterkoker!) Als het gekookt heeft kan je het water met azijn over de baking soda gooien in de gootsteen. Als het goed is, gaat dat nu borrelen. Ga er niet boven hangen, want er komen dampen vrij die niet heel goed voor je zijn. Door het borrelen van de twee producten samen, komt het vuil los en wordt je afvoer schoon.

Liever zelf je ontstopper maken

Het klopt inderdaad dat je baking soda en azijn nooit moet mengen. Het gaat dus borrelen als je het mengt en je houdt alleen maar wat zout over aan het einde van dit proces. Wat zo goed werkt, is dat je eerst de baking soda in het putje gooit en de azijn er later bijvoegt. Dat zorgt ervoor dat het vuil in het putje weg kan borrelen. Het is net zo effectief als een agressieve ontstopper uit de winkel, maar een stuk minder gevaarlijk. Op de ontstopproducten wordt vaak gewaarschuwd voor de chemische effecten op de huid en dat je het niet moet aanraken. Niet echt een lekker idee. Ook kunnen te veel van dit soort chemische producten de leidingen aantasten. Dat is het laatste wat je wil.

De laatste hand

Als je de waterkoker nog een keer vol hebt laten koken en het meeste vuil samen met onze eigen ontstopper wegspoelt, zal je zien dat hij al een stuk beter doorloopt dan eerst. Om het klusje helemaal te klaren kan je daarna nog even het putje goed schrobben en schoonmaken. Doe dit bijvoorbeeld met een sponsje of een oude tandenborstel, zodat je overal goed bij kan en alles lekker fris en schoon is. Zo heb je in een handomdraai een schone en goed doorlopende afvoer. Baking soda en azijn zijn handige producten om altijd in huis te hebben. Je kan er nog een heleboel mee schoonmaken en het is nog goedkoop ook.

Geen succes?

Boek je geen succes met deze methode, dan kan je het trucje altijd een paar keer over de dag herhalen. Goed doorspoelen met heet water en het probleem zou opgelost moeten worden. Lukt het nog steeds niet? Dan kan gebeuren. Misschien zit de verstopping wel verder of vaster. Je kan dan altijd proberen om met een plopper het klusje te klaren. Inderdaad.. zo’n houten stok met een rubberen kop. Plaats de plopper om de gootsteen heen en maak een aantal krachtige pompbewegingen. Trek dan de plopper met een snelle, stevige beweging los. Herhaal dit een aantal keer tot dat het water weer wegstroomt.

De zwanenhals vrij maken

Als de rubberen ontstopper ook geen resultaat oplevert, wordt het tijd om je handen vies te maken. Onder de wasbak gaat de afvoer natuurlijk door, dit wordt ook wel de zwanenhals genoemd (of sifon/ waterslot). Zet een emmer onder de zwanenhals om het water en viezigheid op te vangen. Schroef de beker van de zwanenhals los en maak hem schoon. Als de verstopping daarin zit, kan je het makkelijk eruit halen en schoonmaken. Zit de verstopping verder, kan je aan de slag met een trekveer, om zo de verstopping eruit te halen. Heb je die niet bij de hand, kan je het ook proberen met een klerenhanger of ijzerdraad. Heb je de verstopping eruit gehaald, plaats dan de zwanenhals schoon terug en draai hem goed maar voorzichtig vast. Je wil niet dat het water en nu langs lekt.

Loodgieter

Lukt het nog niet nadat je alles hebt geprobeerd? Ga dan niet onnodig zelf aan de slag. Twijfel niet en bel een loodgieter. Vertel aan de telefoon zo veel mogelijk details zodat de loodgieter een zo duidelijk mogelijk beeld heeft van de situatie, dat scheelt een boel tijd. Des te eerder kan je weer genieten van een schone afvoer.