Categorieën
Huis Tools

Vlekken in je bank? Met deze tips & tricks is je bank weer als nieuw

Wanneer je een nieuwe bank hebt uitgezocht volgens de laatste trends  zijn vlekken iets wat je wil voorkomen. Toch blijft een bank een gebruiksvoorwerp en zijn vlekken soms niet te voorkomen. Gelukkig hoef je niet volledig in paniek te raken wanneer een glas rode wijn over je nieuwe bank valt. Er zijn genoeg tips & tricks om de vlek zo snel mogelijk uit de stof of het leer te krijgen.

Tips & tricks

Materiaal

Naast het feit dat elke vlek een speciale behandeling nodig heeft, moet de behandeling ook op het materiaal van jouw 3-zitsbank of hoekbank worden aangepast. Zo kan je een stoffen bank vaak reinigen in de wasmachine. Haal eerst alle hoezen van de bank en de kussens af en check goed het waslabel. Alle kruimels kan je natuurlijk gewoon weg halen met een kruimeldief of stofzuiger. Leer vraagt echter om een iets andere behandeling. Voor het snel schoonmaken van je leren bank kan je het beste een speciaal hiervoor ontwikkeld reinigingsproduct gebruiken. Wanneer je je leren bank diep wil reinigen, wat echt wel om het half jaar moet als je je bank in goede conditie wil houden, kan je kiezen voor een stoomreiniging. Dit kan je laten doen, maar je kan er ook een stoomapparaat voor huren om de klus zelf te klaren. Wanneer je hier geen zin of tijd voor hebt, is een emmertje lauw water met ammoniak ook nog een optie.

Vlek op maat

Elke vlek vereist een andere manier van schoonmaken. Nu kan je daar laconiek over doen, maar wanneer je een wijnvlek hetzelfde behandelt als een inktvlek, kan het zomaar zijn dat je de vlek erger maakt. Check dus ook goed welke vlek om welke behandeling vraagt voordat je aan de slag gaat.

Rode wijn

Je kent het wel: je zit gezellig met vrienden op de bank en de wijn valt in de smaak. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een glas met je favoriete rode drank gaat over je nieuwe bank. Voordat je hard gaat boenen, is het verstandig om eerst wat zout op de vlek te strooien. Hierdoor trekt de wijnvlek uit de bank. Verwijder vervolgens het zout en maak de vlek schoon met lauwwarm water, afwasmiddel en azijn.

Inkt/olie/aardbei

Deze drie totaal verschillende vlekken vragen wel om dezelfde behandeling. Bij de drogist vind je namelijk allemaal kant-en-klare middeltjes die deze vlekken als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Geen tijd om naar de winkel te gaan? Dan helpt melk ook goed tegen een inktvlek.

Denimvlekken

Nieuwe, donkere jeans geven helaas nog wel eens is af op andere stoffen. Helemaal als de stof nat is van bijvoorbeeld een fikse regenbui. Gelukkig kan je de vlek binnen no-time weghalen met Glassex of Muscle ovenreiniger!