Categorieën
Handig Huis Tools

Vitrage wassen: zo was je gordijnen optimaal

Wanneer heb je je gordijnen voor het laatst gewassen? Is het te lang geleden voor je om het te herinneren? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een wasbeurt.

Hoe vaak moet je je gordijnen wassen?

Het is een klusje wat even moeite kost. Afhankelijk van hoe makkelijk jouw gordijnen op te hangen zijn natuurlijk. Maar om alle plooien in alle haakjes te hangen, is waarschijnlijk niet je favoriete werk. Gelukkig hoef je je gordijnen ook niet elke maand van hun hangers af te halen. Gordijnen blijven juist langer mooi als je ze niet te vaak wast. Eén keer per jaar je gordijnen wassen is een prima aantal. Heb je bijvoorbeeld witte gordijnen en worden ze al sneller vies? Dan kan je ze prima om het halfjaar wassen. Doe dit wel altijd rond dezelfde tijd, bijvoorbeeld in de lente. Dan vergeet je niet dat je ze dit halfjaar al hebt gewassen en voorkom je dat je ze toch te vaak wast.

Afstoffen

Het kan dus zijn dat je in de tussentijd een heleboel stof kan vangen met je gordijnen. Dat betekent niet dat je daar niks aan kan doen. Je kan je gordijnen heel makkelijk van stof ontdoen door ze af te stoffen. Dit kan je gewoon in je maandelijkse schoonmaakroutine toevoegen, zodat je zo min mogelijk last hebt van vieze of stoffige gordijnen. Stof ze af of klop ze uit met een matklopper. Al het stof valt op de grond en dat kan je weel makkelijk opzuigen met het stofzuigrondje.

Vitrage schoonmaken

Er zijn natuurlijk verschillende soorten gordijnen. Allemaal kennen ze een eigen trucje om optimaal schoongemaakt te worden. Zo kan je een vitrage het beste in zo klein mogelijk delen wassen. Zo kan je elk deel het beste schoon krijgen. Ze zijn vaak gemaakt van 100% polyester, dus ze zijn goed te wassen. Zorg ervoor dat de trommel niet helemaal vol zit (ongeveer 1/3 deel van het toegestane gewicht). Gebruik het wolwasprogramma of stel handmatig een temperatuur in van maximaal 30 graden. Bescherm de stof tegen haakjes door er een washandje omheen te doen, of verwijder als dat kan de haakjes van de stof. Je kan vitrages het allerbest in een waszak wassen als je die hebt, zo weet je zeker dat ze mooi blijven in de was. Stop ze ook niet zo maar in de droger, daar gaan ze van kreuken. Hang ze het liefst nog een beetje nat op, zo drogen ze het mooist.

Vouwgordijnen

De meeste vouwgordijnen kan je zelf wassen, al moet je wel goed opletten. Ze zijn namelijk wat ingewikkelder dan veel andere gordijnen wat betreft het ophangen. Bekijk goed hoe ze oorspronkelijk opgehangen waren en maak er desnoods een notitie of tekening van zodat je ze na het wassen in een keer goed kan ophangen. Vouwgordijnen bestaan uit allerlei touwtjes, koordjes en knoopjes. Deze maak je los, zodat je de losse vouwgordijnen kan wassen. Let dus goed op hoe deze constructie in elkaar zit, anders heb je na het wassen gegarandeerd een uur nodig om het uit te zoeken.

Veel vouwgordijnen zijn ook geschikt voor het reiniger met stoom. Als je een stoomapparaat thuis hebt, kan je er ook voor kiezen om ze te stomen. Ook kan je er dan met de zachtste stand van de stofzuiger overheen. Zo haal je tussen de wasbeurten de meeste stof uit de gordijnen. Twijfel je over de beste manier van het schoonmaken? Kijk dan even in het labeltje van de gordijnen wat de beste optie is of vraag de leveranciers wat zij aanbevelen.

Rolgordijnen schoonmaken

Rolgordijnen kan je niet wassen. Ze zijn sowieso niet geschikt om uit elkaar te halen en ze kunnen vaak ook niet goed tegen schoonmaakmiddel. Schoonmaakmiddel kan namelijk heel makkelijk vlekken achterlaten in je rolgordijnen. De beste manier om ze toch een beetje schoon te maken is met een vochtige doek. Je bent dus lekker snel klaar met het schoonmaken van rolgordijnen. Doe dit dan ook vaker dan eens in het half jaar of jaar. Je kan de rolgordijnen prima meepakken als een van de maandelijkse klusjes. Zo voorkom je dat er toch veel stof en vuil op de gordijnen komt te zitten.

Houd rekening met krimpen

Een andere nare bijkomstigheid is dat je gordijnen zo maar ineens kunnen krimpen in de was. Niet helemaal de bedoeling als je ze precies hebt afgemeten en die lengte graag wil houden. Stoffen gordijnen kunnen krimpen met ongeveer 3 tot 5 procent. Het heeft allemaal te maken met het productieproces. Gordijnen worden namelijk geweven onder hoge spanning, maar als je ze met water gaat reinigen, komt deze spanning te vervallen. Daar worden je gordijnen dus een stukje korter van. Je kan de krimp een klein beetje beperken door de wasvoorschriften in ieder geval goed te volgen. Toch is de kans op krimpen groter als je zelf je gordijnen wast. Laat je de gordijnen professioneel schoonmaken, waarschuw het bedrijf dan op de kans van krimpen, dan kunnen zij er rekening mee houden.

Een goede wasbeurt

Van een grondige wasbeurt kunnen je gordijnen een heel stuk opknappen of er zelfs weer als nieuw uitzien. Je kan ze dus op verschillende manieren wassen. Met de hand, in de wasmachine, je kan ze stomen of door een professional laten wassen. Sommige gordijnen hoef je ook niet te wassen. Andere manieren van reinigen zijn voor deze gordijnen voldoende. Bijvoorbeeld ultrasoon reinigen of afstoffen met je stofzuiger of plumeau. Heb je thuis velours gordijnen hangen? Die kan je helaas zelf niet reinigen. Dit moet je professioneel laten doen. Bij een goede wasbeurt van je gordijnen is het essentieel dat je de wasvoorschriften van de gordijnen goed opvolgt, anders kan het wassen je zomaar je mooie gordijnen kosten!