Douchegordijn wassen; zo doe je dit rotklusje met gemak

Misschien denk je er niet te vaak over na. Maar een douchegordijn is dus een kweekvijver voor bacteriën. Een plek waar vocht en warmte bij elkaar komen. En je staat er misschien nog wel een paar keer per week met je been tegen aan of het gordijn plakt aan je lichaam. Dus je wilt wel dat het schoon is. Maar hoe vaak moet je hem nu eigenlijk wassen en hoe maak je je douchegordijn nu eigenlijk écht schoon. In deze blog vertellen we jou hoe je die vieze bacteriën de baas kunt zijn.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: hoe vaak moet je een douchegordijn nu eigenlijk wassen? Eén keer per maand raden we toch wel aan om je douchegordijn even grondig onder handen te nemen. Want zonder dat je het door hebt wordt zo’n douchegordijn wel snel vies. Misschien woon je alleen, maar stel je eens voordat je met het hele gezin vier keer per dag doucht. Dan gaat het toch een stuk sneller. Houd daarom voor elk huishouden aan: 1 keer per maand schoonmaken. En dan hebben we het natuurlijk over het douchegordijn, niet over de badkamer. Vind je dat te veel werk, zet het dan in ieder geval op je seizoensschoonmaakbeurt. Dus 4 keer per jaar.

Want douchegordijnen heb je in verschillende materialen. Wij raden jou aan om te kiezen voor een stoffen douchegordijn. Het werkt namelijk net zo goed als een douchegordijn van plastic, alleen is het makkelijker schoon te maken én duurzamer. En elke maand een nieuw douchegordijn kopen is natuurlijk ook niet de oplossing. Daarnaast hecht schimmel, die zwarte stipjes op het douchegordijn is inderdaad schimmel, minder goed op stof dan op plastic. Nog een voordeel dus.

Zo maak je een douchegordijn schoon:

Oké, we begrijpen nu hoe vaak we een douchegordijn moeten wassen alleen hoe pak je zoiets nu grondig aan? We hebben een handig stappenplan voor je gemaakt:

Stap 1: Verwijder het gordijn van de ringen

Je douchegordijn hangt als het goed is aan ringen of haakjes. Je kunt al deze haakjes eraf halen, dus van het rek en/of van je douchegordijn. Zet ze bijvoorbeeld even in de week met wat baking soda of schoonmaakazijn.

Stap 2: Stop het gordijn in de wasmachine

Het gordijn kun je makkelijk in de wasmachine stoppen. Wij raden je hierbij aan om ook twee witte handdoeken erbij in te stoppen. Verder niets. Deze handdoeken schuren namelijk tijdens het wasprogramma tegen jouw douchegordijn aan en zorgen daarmee ervoor dat je gordijn nog schoner wordt.

Stap 3: Doe de schoonmaakmiddelen erbij

Je wilt natuurlijk dat je gordijn er niet alleen schoon uit ziet, maar ook dat hij op micro-basis goed schoon is. Hiervoor kun je een beetje wasmiddel in de machine doen. En doe daar nog eens 100 gram baking soda bij. Baking soda bruist en daardoor laat schimmel los. Je kunt baking soda in de supermarkt kopen en dan staat het bij de bakspullen. Doe er ook een scheutje witte keukenazijn bij. Wasverzachter is niet nodig en kan er juist voor zorgen dat je straks te veel middelen bij elkaar doet.

Stap 4: Kies het juiste programma

Nu kun je het wasprogramma kiezen. We raden je aan om niet warmer dan 40 graden te wassen. Met 40 graden worden schimmels en bacteriën gedood, maar zonder dat je straks een heel klein douchegordijn nog hebt. Je wilt ook niet dat hij smelt, wat kan gebeuren als je een plastic douchegordijn hebt. Dus: 40 graden. En gaan!

Stap 5: Hang de gordijnringen terug

Haal de ringen uit het water en dep ze droog met een handdoek. Vervolgens kun je ze terughangen aan het doucherek. Doe dit voordat je was klaar is, want anders wordt het lastig ophangen.

Stap 6: Laat je gordijn drogen

Je kunt je douchegordijn nu terughangen aan de ringen. Zo laat je hem dan ook het beste drogen. De lucht kan overal goed bij, hierdoor hoef je niet bang te zijn dat er direct weer viezigheid bij komt. En het is niet slim om je gordijn te drogen in de droger. De temperatuur wordt dan zo hoog dat de kans dat je gordijn gaat smelten groot is. Dus hang hem op en laat hem natuurlijk drogen in de badkamer. Voor extra ventilatie kun je altijd nog een raampje openzetten.

Voorkomen is beter dan genezen

Wil je niet dat jouw douchegordijn zo vies wordt dat je elke maand het hele stappenplan moet doorlopen? Dan kun je ook met de wekelijkse schoonmaakbeurt een doekje erover heen halen. Tussendoor houd je hem gemakkelijk schoon door eerst een spuitfles te vullen met water en keukenazijn. Je sprayt het gordijn schoon en doe er dan een doekje overheen. Je kunt er ook voor kiezen om dit na elke douchebeurt te doen. Maar onderzoek heeft niet uitgewezen dat dit je beschermt tegen bacteriën.

Extra tips voor een schoon douchegordijn!

  1. Vind je de geur te heftig van de azijn? Doe er dan een paar druppeltjes citroenolie bij. Je hoeft het mengsel niet af te spoelen. Je kunt het laten drogen aan de lucht.
  2. Het is ook slim om het douchegordijn na elke douche niet opgevouwen te laten zitten. Want door de vouwen kan hij niet goed drogen. Dus trek hem achter je dicht.
  3. Zorg ervoor dat de onderkant niet te lang is. Als hij namelijk te lang is kan dit ervoor zorgen dat aan de onderkant meer bacteriën en viezigheid komt.
  4. Maak het gordijn extra goed schoon als je bijvoorbeeld je hond hebt gewassen.