Categorieën
Klussen Tools

Verouderde kabels: waar je op moet letten

Heb je ergens in huis een elektrische installatie staan? Grtoe kans dat áls dat eenmaal geregeld is, je niet meer naar die installatie om wilt kijken. Of de elektrische kabels die zich er ín bevinden. Terwijl dat wel echt de moeite waard is! Meer dan zelfs. Kabels in een elektrische installatie gaan nou eenmaal niet een heel leven mee, dus deze zijn op den duur aan vervanging toe. Daarom vertellen we je in dit artikel meer over wanneer je kabels wat extra aandacht verdienen, of zelfs aan vervanging toe zijn.

Verschillende kabels

In vrijwel elke bouwinstallatie wordt er gebruik gemaakt van kabels. Veel verschillende soorten, maar de meest gebruikte zijn toch wel laagspanningskabels, zwakstroomkabels en datakabels. Welke kabels er gebruikt worden verschilt per installatie, toepassing en omstandigheden. Soms zijn er kabels nodig die brandvertragend werken, of halogeenvrij zijn.

De NEN 1010 is handig om raad te plegen wanneer je een kabel installeert, want bij een keuze van een kabel moet de omgeving worden meegewogen. De NEN 1010 biedt je hiervoor een handvat, want dit vertelt je voorschriften voor de toepassing van kabeltypen in bepaalde omstandigheden. Denk dus aan de invloed van vocht, temperatuur en agressieve stoffen. Vocht is belangrijk als het gaat om isolatiewaarden, en temperatuur kan grote invloed hebben op de conditie van de kabel en de hoeveelheid veroudering van het gebruikte isolatiemateriaal.

Hoe lang kunnen kabels mee?

Gemiddeld gezien hebben kabels een technische levensduur tussen de 30 en 50 jaar. Dat is natuurlijk lang, maar betekent ook dat ze op een gegeven moment aan vervanging toe zijn. Zeker wanneer er sprake is van bovengenoemde factoren zoals vocht of temperatuur. Dat kan de technische levensduur namelijk flink verkorten. Zeker wanneer er licht met UV-straling op de kabels valt óf er sprake is van extreem hoge of lage temperaturen zou het maar zo kunnen dat kabels het slechts 10 of 20 jaar volhouden.

De kabels die het meeste aandacht vereisen zijn laagspanningkabels, dat zijn de kabels die energie vervoeren. Hierin bevindt zich vaak veel koper, en daarom vergen deze kabels een uitgebreidere berekening. Zo kun je goed berekenen welke aderdoorsnee vereist is bij welke belasting. Koop online grondkabels bij Elektrobode, daarvan is zeker dat ze een goede tijd meekunnen. Het is namelijk altijd belangrijk dat je investeert in kabels waarvan je zeker weet dat ze van goede kwaliteit zijn.